Geçmişteki Geleceğimiz Safranbolu

Safranbolu Belediyesi Meclisi, 12 Haziran 1975 yılında Safranbolu’nun korunması için bir karar almış. Dönemin belediye başkanı Kızıltan Ulukavak’ın başkanlığında toplanan meclis tüm üyelerinin oy birliği ile dönemin şartlarında günümüze örnek olacak bu kararda mimar Yavuz İnce’nin katkısı da çok büyük olmuş.

safranbolu

Safranbolu’nun korunması ile ilgili olarak alınan kararın ardından tam 40 yıl geçmiş. Bu geçen 40 yıl içerisinde Safranbolu’nun bugünlere gelmesinde çok kişinin payı bulunuyor.

Kızıltan Ulukavak’ın yaktığı ateş Anadolu’da bulunan pek çok tarihi kentin korunmasına ışık oldu ve gelecekte de olacak elbet. Ve yine başkanın ve yaşadığı dönemin çok ilerisinde bir zat olan Çelik Gülersoy’un gayretleri ile yine dönemin en iyi yönetmeni Süha Arın’ın 1977 yılında çekmiş olduğu Safranbolu’da Zaman belgeseli Safranbolu’nun tanınmasına çok büyük katkılar yapmış.

12 Eylül’ün yarattığı erozyon ile bir dönemi boş geçmiş Safranbolu, tüm ülkenin olduğu gibi…

Ve ardından İsmet Okyay’ın Safranbolu üzerine çalışmaları…

Ben Safranbolu’yu ilk olarak 1994 yılının sonbaharında gördüm. O yıl Safranbolu UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne girmişti…

Yıllar sonra, Digiturk İztv adına ilk yönetmenlik deneyimimi Safranbolu üzerine yaptım. Aytekin Kuş’un danışmanlığında çekmiş olduğum 53 dakikalık belgeselde 1975 yılını yaşayan veya bu süreci bilen 32 kişi ile röportajlar yaptım.

Rahmetli İsmet Okyay’ın ismin verdiği Geçmişteki Geleceğimiz Safranbolu belgeseli İztv’de Anadolu Güncesi kuşağında hala gösteriliyor. Ardından ikinci yönetmenlik deneyimimi Dünya Mirası Safranbolu belgeselini çekerek yine Safranbolu’yu konu ettim. Safranbolu’nun bu ‘koruma’ yolculuğunun öyküsünü 3 bölüm olarak planlamıştık. Şimdilik ikisi gösterimde…

Biz bu belgeselleri çekerken; 21 kişilik meclis üyesinden sadece 9 kişisi sağ kalmıştı. Safranbolu Belediyesi Meclisi’nin 12 Haziran 1975 yılındaki ‘koruma’ karının alınmasının öyküsünü; Doğan Kuban, İsmail Urgancıoğlu, Metin Sözen, Baran İdil, Mustafa Eren, Yavuz İnce, Aytekin Kuş, Hüseyin Avni Cinazoğlu, İsmet Okyay, Yılmaz Kavuşturucu, Kızıltan Ulukavak, İbrahim Canbulat, Muammer Aksoy, Aysun Özköse ve şu an ismini anımsayamadığım pek çok kişiden en yalın hali ile hem dinleyebilir hem de izleyebilirsiniz.

Geçmişteki Geleceğimiz Safranbolu belgeselini, Safranbolu’da Zaman filminden sonra, Safranbolu üzerine yapılan en iyi film olarak görüyorum. Şüphesiz, Safranbolu’nun koruma öyküsünü anlatan en iyi belgesel…

Safranbolu üzerine birçok konuda kendimce görüş bildirebilirim. Yaşadıklarım, sevinçlerim, hüzünlerim ve hayallerim, hepsini bir gün bir yerde yazacağım ya da anlatacağım. Süha Arın’ın cenazesinde yaşadıklarımız, 2010 yılındaki doğa projesi ve anlatamayacağım veya anlattığımda inanılmayacak duygular…

Kızıltan Ulukavak gibi şahsiyetler için başka ülkelerde heykeller dikilir. Sadece Safranbolu’nun değil, ülkemizin kültürel mirasının bilmesi hareketinde ateşi yakan ekibin başıdır.

Nice 40’lı yıllara Safranbolu…

İsmail Şahinbaş