Fransa’da Nükleer Santralde Greenpeace Eylemi

GP0STO9QW

Aralarında Türkiye’den 5 kişinin de bulunduğu Greenpeace eylemcileri Fransa’nın Fessenheim Nükleer Santrali’nde eylem yaptı. 14 farklı ülkeden 60 kişinin katıldığı eylemde 1 numaralı reaktörün yanındaki binanın tepesinden, üzerinde ‘Avrupa’yı riske atmayı bırakın’ (Stop risking Europe) yazılı pankart açarak, Avrupa’da yaşlanmakta olan nükleer santrallerin oluşturduğu tehdide dikkat çekti.

Eyleme Türkiye’nin dışında Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya, İsviçre, Polonya, Çek Cumhuriyeti, İsveç, Slovenya, Avusturya, Avustralya ve İsrail’den eylemciler katıldı. Eylemcilerin bir kısmı halen reaktörün soğutma kulesinde ve havuz kısmında bulunuyor.

Fessenheim, yaşlı bir nükleer santral ve önümüzdeki yıllarda kapatılması gereken nükleer santraller arasında ilk sırada yer alıyor. Merkel ve Hollande Avrupa’yı daha fazla risk altında bırakmamalı. Avrupa’nın, yenilenebilir enerjiye dayalı bir enerji dönüşümüne ihtiyacı var.

37 yıldır faaliyet gösteren Fessenheim, Fransa’daki en eski nükleer santral. Yaptığımız incelemeye göre Fransa’daki en tehlikeli nükleer santral olan Fessenheim’ın Le Bugey, Tricastin , Gravelines ve Le Blayais santralleriyle birlikte en kısa sürede kapatılması gerekiyor. Fransa, Almanya ve İsviçre arasında bulunan Fessenheim deprem bölgesinde ve aynı zamanda olası sellerin tehdidi altında. Yaklaşık yedi milyon kişi santrale 100 km’den yakın mesafede yaşıyor.

GP0STO9R4

Avrupa’daki 151 nükleer santralin 66’sı 30 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor. Bunların bir kısmının yaşı 40’ın da üzerinde. 2 hafta önce yaşlanan nükleer santraller üzerine yayımladığımız rapor, bu santrallerin yarattığı riski ortaya koyuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Fessenheim nükleer santralini 2016 yılına dek kapatma sözü vermiş olsa da, Fransa’da eskiyen nükleer santrallerin işletim sürelerinin 40 yılın üzerine çıkarılması büyük bir tartışma konusu.

François Hollande sözünü tutmalı ve nükleer santrallerin ömrünün 40 yılla sınırlı tutulmasını yasayla garanti altına almalı. Bunun yanında daha fazla nükleer santralin kapatılması gerekiyor.

Bu hafta Brüksel’de düzenlenecek Avrupa Konseyi’nde Avrupa’nın 2030 enerji politikasına karar vermesi gerekiyor. Öneride yer alan ‘en az yüzde 27 yenilenebilir’ hedefi yeterli değil.

Greenpeace, Hollande ve Merkel’i, gerekli düzenlemeleri yaparak 2030’a dek yenilenebilir enerjilerin payını % 45’e çıkarmaya çağırıyor.