En Çevreci Olimpiyat

2012 Olimpiyatları led lambalar, elektrikli otomobiller ve bisikletlerle en yeşil olimpiyat unvanını almaya aday. 204 ülkeden yaklaşık 20 bin atletin madalya için kıyasıya yarıştığı Olimpiyat Oyunları, bugüne kadar düzenlenen ‘en yeşil’ Olimpiyat olma hedefiyle de dikkat çekiyor.

Organizatörler, hazırlık aşamasında dev etkinliği çevreye karşı sorumlu hale getirmek için kafa yorarken, yapıların enerji tasarruflu olmasından, minimum kaynak kullanımına kadar pek çok konuya dikkat edildi.

Özellikle Pekin Olimpiyatları’ndaki çevre skandallarının ardından, Olimpiyat Oyunları’nda bu yıl üzerinde durulan en önemli konulardan biri de sürdürülebilir projeler oldu. Tarihinde ilk defa ‘sürdürülebilirlik’ temasıyla gerçekleşen olimpiyatların küresel sponsorlarından biri de General Electric (GE) oldu. GE’nin Londra’daki ekibinden edinilen bilgilere göre, en başından itibaren yapılan tüm çalışmalar bu tema dikkate alınarak gerçekleştirildi.

Pek çok şirket bu kapsamda Olimpiyatlar için değişik projeler gerçekleştirirken, Olimpiyat Stadı’nın aydınlatılmasından, demiryolu ulaşımına kadar 120’den fazla altyapı projesine imza atan GE de kalıcı ve geçici aydınlatma sağlayan özel projeler geliştirdi. Bu projelerde kullanılan ampullerin, istenirse enerji tasarrufu sağlayacak şekilde kullanımda kalacağını ve olimpiyatlardan sonra başka projelerde yeniden kullanılabileceğini belirten GE yetkilileri, 80 bin seyirci kapasiteli olimpiyat stadını aydınlatmak için toplam 14 bin ampul kullandıklarını anlattı.

Olimpiyatların en çarpıcı sürdürülebilir altyapı projelerinden biri de GE’nin gerçekleştirdiği Tower Bridge’in ışıklandırılması oldu. Tower Bridge aydınlatması için özel bir proje geliştirdiklerini anlatan yetkililer, ‘Tower Bridge’in aydınlatma tasarımı, bu ünlü köprünün hem estetik mimari detaylarını vurguluyor, hem de enerji tasarrufu sağlıyor’ dedi.

Köprünün taş ve metal kısımları üzerine 2 kilometreden fazla GE aydınlatma tetra contour mimari LED aydınlatması kuruldu. 2.44 metrelik uzunlukta üretilen bu malzeme, yapı alanında bükülerek mimari yapıların şekillerini alabilen elastik bir LED ışık kaynağı formuna sahip. Projede aynı zamanda aydınlatmanın tonunu ve kullanım şeklini değiştirmeyi sağlayan kontrol üniteleri de kullanıldı. Bu özellik farklı zamanlarda farklı aydınlatma efektlerinin uygulanabilmesini mümkün kılıyor.

Olimpiyat Köyü’nde kullanılan akıllı sayaçlar sayesinde, tesisleri kullananlar enerji tüketimlerini kontrol altında tutabiliyor. Olimpiyatların, ekolojik ayak izini en az seviyede tutmak için atılan diğer bazı adımlar şöyle: Kullanılan inşaat malzemelerinin yüzde 97’si inşaat esnasında geri dönüşüme kazandırıldı.

İnşaat alanında bir beton santralı kurularak, ağır vasıtaların 60 bin kez daha az manevra yapmaları sağlandı.

İngiltere, 2012 Yaz Olimpiyatlarına ev sahibi olmak için adaylığını koyarken, karbon emisyonlarını yüzde 50 azaltacağını iddia etmişti. Olimpiyat Parkı’nın yapımı esnasında kul­lanılan enerjinin yüzde 20’si yenile­nebilir enerji kaynakları tarafından sağlandı. Öte yandan, karbon emisyonlarını düşürmek için ziyaretçilerin etkinliklere bisikletle veya yürüyerek gitmeleri teşvik ediliyor. Londra’da 15 bin kiralama noktasında, 8 bin 300 bisiklet hazırda bekliyor.