Egeli Kuşçulardan Flamingolara Destek!

İzmir Körfezi’ni temizleme projesine ilişkin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinde flamingoların yaşam alanına mevzuat gereği çamur dökülemeyeceği açıklanmıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise bilimsel dayanağı olmayan argümanlarla flamingoların zarar görmeyeceğini ve alanın ‘habitat’ yapılacağını iddia etmişti. Egeli kuş gözlemciler, flamingolara destek olmak için çamur dökülmesi ve işlenmesi planlanan alanı gezdi.

Doğa Derneği, İzmir Gediz Deltası’nda başta flamingolar olmak üzere birçok canlının yaşadığı koruma alanının çamurla kaplanmaması için bir kampanya başlatmıştı. İzmir halkından büyük destek gören kampanya sonuç verdi. ÇED formatı hakkında yapılan yasal değerlendirmede, çamur dökülecek alanın sahip olduğu doğal yapının korunması için mevzuat kapsamında mutlak koruma bölgesi ilan edildiği, çamur dökümünün yasal olmadığı ve alternatif yer bulunmasının şart olduğu kesin bir şekilde dile getirildi. Kocaoğlu, çamurun kuşları yok etmeyeceğini, tersine sulak alanın restorasyonu için kullanılabileceğini iddia etmesi üzerine Egeli kuş gözlemciler tepkilerini göstermek için alana gezi düzenledi.

Gediz Deltası, bugüne kadar kaydedilen 289 kuş türü başta olmak üzere sahip olduğu doğal zenginliği ile uluslararası olarak Akdeniz’in en önemli sulak alanlarından biri kabul ediliyor. Deltanın çamur depolanması ve işlenmesi planlanan alan çok önemli bir beslenme alanı. 1990’lı yıllardan bu yana kuş gözlemciler tarafından alanın önemi biliniyor. Yapılan çalışmalarla Kuş Cenneti’ni de kapsayan sulak alan sınırlarının genişletilmesine sebep olan zenginlik, bir kez daha belgelendi. Gezi sırasında 29 kuş türü ve 5 binin üzerinde kuş gözlendi. Gezdikleri alanda çamur hafriyatı yapıldığını hayal dahi edemediklerini belirten gözlemciler, alanın doğal yapısını koruduğunu ve kuş türleri ile birlikte çok sağlıklı bitki toplulukları tespit ettiklerini söylediler. Gezinin sonunda binlerce flamingoların grubu karşılaması sevinç kaynağı oldu.

Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz “İzmir’in en doğal hali olan Gediz Deltası ve flamingolar İzmir’in kimliğinin ayrılmaz bir parçası ve en az saat kulesi kadar önemli. 30 yıldır bu zenginlik bilim adamlarınca biliniyor. 1990’lı yıllardan bu yana ülkemizde gelişen ‘Kuş Gözlemciliği’ halkın doğal alanlara artan ilgisinin bir sonucu. Bu insanlar Türkiye’deki doğa katliamının canlı şahitleri. İzmir’in doğa potansiyelinin gelecekte en etkin şekilde nasıl değerlendirileceğinin planlanması yerine alana çamur dökülmek isteniyor. Çamurun flamingolardan ve koruma alanından uzak bir noktaya dökülmesi şart. Zaten mevzuat gereği alternatif bir çamur döküm alanı bulunana kadar projenin ÇED sürecinin işletilmemesi gerekiyor. Gediz Deltası’nı korumamız geleceğe olan sorumluluğumuz” dedi.