Düzce’nin Antik Beldesi Konuralp’in Büyük Birikimi Ortaya Çıkıyor

konuralp

Antik belde; çünkü geçmişi milattan önce 3. yüzyıla kadar dayanıyor ve Prusias Antik Kenti’nde bu izleri görmek mümkün. Kentte antik çağlardan bu yana dört ana uygarlık hüküm sürmüş: Bitinya, Roma, Bizans ve Osmanlı. Antik çağlarda Bitinya Kralı Prusias’ın ismiyle anılan kent, Osmanlıların döneminde fetihçisi Konur Alp’in ismini almış.

Toprak altı ve üstü tarihi değerlerin yoğunluğu, kentine sorumlu sivil inisiyatifi harekete geçirdi ve koruma çalışmalarının bilimsel yaklaşımlarla hız kazanmasını sağladı.

Düzce Üniversitesi, TOBB ve Düzce Sanayi ve Ticaret Odası, Konuralp Derneği’nin temsilcilerinden oluşan bir ekip kentteki tüm koruma çalışmalarını planlamaya ve Belediye ile Düzce Valiliği’ni de bu çalışmalara katmayı başardı. Çalışmalar ÇEKÜL işbirliği ile devam ediyor.

Ayşegül Kaya (mimar), Yasemin Karslıoğlu (TOBB Düzce GK Başkanı), İlayda Güngör Baray (TOBB Düzce KGK İcra Kurulu Üyesi), Melek Çağatay (işletmeci), Hatun Albayrak Şengüloğlu (Ticaret ve Sanayi Odası), Emre Tekin (İnşaat Mühendisi – Konuralp Belediyesi), Ardahan Demir (Konuralp Dernek Başkanı), Sibel Tuncer (Düzce Sanayi ve Ticaret Odası), Fatma Güldal (Dernek üyesi). Bu gönüllü ekip ÇEKÜL Çarşamba Kent Toplantıları’na katılarak, ÇEKÜL uzmanlarıyla yeniden bir araya geldi.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen başkanlığında, Hurşit Arslan, Zeynep Biçer, Nüvit Bayar, Nadir Mutluer, Sinan Polvan, Timur Çelik, Metin Keskin ve Erden Güven’den oluşan ÇEKÜL uzman ekibi ise Konuralp ekibini dikkatle dinleyerek önerilerini paylaştı.

Geçtiğimiz aylarda ÇEKÜL’de yapılan toplantının sonuçları, Valilik ve Kültür Bakanlığı yetkililerine aktarılmıştı. Ardından Konuralp’te antik tiyatro ve çevresinde kazı çalışmaları başladı. Kazılar, Düzce Üni. Arkeoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin’in başkanlığında yürütülüyor.

Toplantıların ardından kentte yaşanan diğer önemli gelişmeler ise şöyle:

– KUDEB’in kurulması için müracaat edildi.

– Doğa ve kültür envanteri ile bazı yapılarda restorasyon çalışmaları başladı. 150 civarında tescilli sivil mimarlık örneği var.

– Tykhe heykelinin geri getirilmesi için girişimde bulunuldu. Ancak kopyası gönderildi.

– Su kemerleri, Ceneviz Kalesi, müze tadilatı ve kazı izni verilmesi ile kamulaştırmalar hakkında bakanlığın desteği alındı.

– Koruma İmar Planı’nın hızlı bir şekilde yapılması için adımlar atıldı.

– Ödenek oluşturulmasıyla ilgili Konuralp Derneği ve Düzce Ticaret Odası tarafından projeler hazırlandı. Bu projelerle, kazıyla paralel olarak tiyatroya yakın dört tescilli evin KUDEB’e başvurusu yapılacak şekilde dosyasının hazırlanması, rölöve ve restorasyon projelerinin yapılması sağlanacak.

– Eski sağlık ocağı kazı evi olarak düzenlendi.

– Kazılar sırasında üç adet tapınak, bir hamam, bir gymnasium ve Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülen su sistemi kalıntıları bulundu.

– Akdeniz Üniversitesi Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Adak yazıtlar konusunda destek vermeye başladı.

– 2 ay devam edecek olan bir yüzey araştırması yapılacak.

Bu olumlu gelişmeler ışığında, ÇEKÜL uzman ekibi önümüzdeki günlerde çalışmaları yerinde inceleyecek. Sorunların çözülmesine ve restorasyon projelerine destek verecek.