Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: Cumhuriyet’in Köy Enstitüleri

Suna ve İnan Kıraç Vakfı, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Cumhuriyet tarihinin dramatik değişim süreçlerinden, Köy Enstitüleri’ne odaklanan bir sergiye hazırlanıyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Cumhuriyet tarihinin en dramatik değişim süreçlerinden Köy Enstitülerine odaklanan, arşiv belgeleri, fotoğraflar, kişisel eşyalar ve tanıklıklarla önemli bir döneme ışık tutan bir sergiye ev sahipliği yapıyor; ‘Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: Cumhuriyet’in Köy Enstitüleri 1940 – 1954.’

18 Nisan Çarşamba günü İstanbul Araştırmaları Enstitüsü sergi salonunda ücretsiz olarak ziyarete açılacak ve İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı işbirliğiyle hazırlanan ‘Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: Cumhuriyet’in Köy Enstitüleri 1940 – 1954’ sergisi için iki ciltlik katalog da hazırlanıyor.

1935 yılının ortalarında, Atatürk’ü en çok rahatsız eden konulardan biri Türk köylüsünün yüzde doksana yakınının okuma – yazma bilmemesiydi. Cumhuriyet’i yaşatma ve bu topraklarda yeni bir insan tipi yetiştirme amacıyla, dönemin İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç önderliğinde 17 Nisan 1940’ta kurulan enstitülerle, köyden alınan çocukların eğitilip tekrar köye yollanarak halkın bu geniş kesiminin aydınlanması hedeflenmişti. 1946’da dış ve iç baskılarla yavaşlayan süreç sonunda, 1954’te enstitüler kapatıldı.

Genç Cumhuriyet’in dramatik değişim süreçlerinden olan, buna karşın eğitim, kültür ve siyasal tarihimizde kalıcı izler ve somut sonuçlar bırakan Köy Enstitüleri’ne odaklanan ‘Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: Cumhuriyet’in Köy Enstitüleri 1940 – 1954’sergisi için 17 Nisan Salı sabahı basın toplantısı, akşamı ise açılış daveti düzenlenecek.