Dünya Ekonomik Forumu’nda Doğanın Gücü

greenpeace sirtcantam

44. Dünya Ekonomik Forumu’na çevre hareketini temsilen davet edilen Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo, gücün değişen doğası yerine doğanın değişen gücünden bahsedilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 44üncüsü Davos’ta gerçekleştirildi. Toplantı, WEF Başkanı Klaus Schwab’ın konuşması ile başladı. 25 Ocak Cumartesi gününe kadar süren toplantıların ortak konusu, ‘Dünyayı yeniden şekillendirmek: Toplum, siyaset ve iş dünyası açısından sonuçları’ açılımında gücün değişen doğası oldu.

Greenpeace Genel Direktörü Kumi Naidoo da katılımcılar arasındaydı

Çevre hareketini temsilen kamuoyunun baskı gücü hakkında konuşmak için davet edilen Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo, “Sanırım WEF kurucusu Klaus Schwab’ın dili sürçtü, doğanın değişen gücü yerine gücün değişen doğası dedi. Doğal felaketlerin artmasına neden olan iklim değişimini önlemek için dünyanın kalan fosil yakıtlarını yeraltında bırakmak gerekiyor. Davos’ta bulunan çoğunluk enerji kaynaklarımızı kömüre bağımlı tutuyor ama yenilenebilir enerji endüstrisi üzerinden çok daha fazla iş sağlanacağı da kabullenilmesi gereken bir gerçek” dedi.

Dünya, fosil yakıt bağımlılığından vazgeçmeli

Dünyadaki yıllık karbondioksit salımlarının % 41’ini oluşturan kömürlü santraller, iklim değişikliğinin en büyük nedenlerinden biri. Türkiye’de 21 kömür termik santrali bulunuyor ve önümüzdeki birkaç yıl içinde 80’den fazla (37 bin megavatlık) yeni kömürlü termik santral kurulması planlanıyor. Bu durumda Türkiye, OECD ülkeleri arasında kömüre en çok yatırım yapan ülke olacak. Küresel olarak ise Türkiye bu konuda Çin, Hindistan ve Rusya’dan sonra 4. sırada. Greenpeace geçtiğimiz yıl Anadolu Grubu’nun kuracağı Gerze kömür termik santralini önlemede öncü rol oynadı ve 6 diğer kömürlü termik santralin önlenmesini destekledi.