Doğa Tahribi, Sağlıksız Canlılar ve Adaletsiz Gıda Sistemi

ifoam sirtcantam

Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu IFOAM 2014 yılının Birleşmiş Milletler tarafından ‘Aile Çiftçiliği Yılı’ seçilmesi üzerine yayımladığı basın bülteninde aile çiftçiliği ve organik tarımın neden dünyadaki açlığa son verebilecek çözümler olduğunu ve organik tarımın geliştirilmesi için hangi yöntemlerin izlenebileceğini anlattı.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Güneşin Aydemir de konuyla ilgili yorumunda aile çiftçiliğinin desteklenmesinin önemine değindi: “Doğanın tahribi, sağlığını yitiren insanlar ve adil olmayan bir gıda sistemi. Birbiriyle bağlantısızmış gibi duran üç farklı konu, ancak gıda ekseninden baktığımızda hepsi bir bütünün parçaları. Yoğun girdili, az insanlı, monokültür tarım bir yandan toprak ve su gibi kısıtlı kaynakları aşırı kullanıp, kirletirken ve yüksek enerji miktarına bağımlı hale gelirken diğer yandan bu tarım biçiminin son ürün olan gıdalar da insan sağlığını tehdit ediyor. Bu tarım biçiminden sosyal olarak en zarar gören kesim ise küçük üreticiler.

Her geçen gün rekabet şansını yitiren küçük üreticiler oysa tarım pratikleri sayesinde hem doğayı koruyabilecek hem de sağlıklı gıdalar üretebilecek potansiyele sahip. Öte yandan küçük üreticinin kendine yeterli şekilde yaşamını sürdürdüğü bir düzen gerçek anlamda sürdürülebilirliğin anahtarı. Bu nedenle aile tarımını destekleyecek üretici – kullanıcı zincirleri oluşturulmasına destek olmalı ve hatta bu zincirlerin içinde bulunmalıyız.”