Deepwater Horizon petrol sızıntısı hakkındaki gerçekler

Meksika Körfezi’nde ne oldu?

20 Nisan 2010’da British Petroleum’a (BP) ait bir açık deniz petrol platformunda patlama meydana geldi. Patlamada platformda çalışan işçiler hayatını kaybederken, on binlerce varil ham petrol Meksika Körfezi’ne yayıldı. BP’nin, okyanus yüzeyinin 1500 metre derinliğindeki Deepwater Horizon petrol kuyusu şu anda her gün Körfez sularına 5.000–60.000 varil ham petrol sızdırıyor.

Bunun sorumlusu kim?

Transocean adlı bir şirkete ait olan platform, BP’ye kiralanmıştı. Bu şirketlerin ikisi de felaketten sorumlu ve BP’den sızıntının temizlenmesinden doğan tüm masrafları karşılaması istenecek.

Ancak daha önemli olan, insanların halen fosil yakıtlara bağımlı olması. Bunun sorumluluğunu ise hükümet liderleri taşıyor. Liderler açık denizlerde sondaj yapılmasını yasaklamak gibi cesur bir karar alıp temiz enerji devrimini başlatarak yeni bir felaketin oluşmasını önleyebilir.

Felaketin boyutları nedir?

Sızıntının 130 mil (200 km) uzunluk ve 70 mil (110 km) genişlikten daha geniş bir alana ulaştığı, Louisiana, Alabama, Mississippi ve Florida açıklarını etkileyeceği tahmin ediliyor. BP’nin sızıntı yapan kuyusundan sürekli akmakta olan ham petrol, Körfez’deki yüzlerce türü tehdit ediyor. Soyu tükenme tehlikesi altındaki türler olan balinalar, deniz kaplumbağaları ve göçmen kuşların yaşam alanı da tehdit altında.

Times – Picayune adlı gazetenin haberine göre tehdit altındaki alan ABD’nin su kuşlarının %70’ten fazlası için yaşamsal olan bir kışlama ve dinlenme noktası. Associated Press’in raporlarına göre BP’nin Deepwater Horizon petrol sızıntısından doğacak hasarın bedeli 1 milyar doları aşabilir.

BP’nin petrol kuyusu hemen kapatılmazsa, çok kısa bir süre içinde Exxon Valdez’den daha yıkıcı bir etkisi olabileceği gibi, bir sondaj moratoryumuna neden olmuş olan 1969 yılındaki Santa Barbara petrol sızıntısını da aşabilir.
 

Sızıntının durdurulmasına ne kadar yakınız?

ABD ordusu ve BP, sızıntıyı durdurmak için birkaç farklı yaklaşım deniyor. Petrolü durdurup hassas bölgelere ulaşmasını önlemek için yerleştirilen yüzer ‘patlamalar’ aynı zamanda düşük miktarlarda petrolü de yakıyor. Uzaktan aktive edilebilen denizaltılar kullanarak, patlamayı daha olmadan önlemiş olması gereken kapakçığı onarmaya çalışıyorlar. Ayrıca petrolü içine alacak ve petrolü daha sonra dışarı güvenli bir şekilde çıkarmalarını sağlayacak bir kubbe indiriyorlar. Kuyuda baskıyı azaltıp kuyunun kapatılmasını kolaylaştıracak ilave delikler açmak da yakında gerçekleştirilecekler arasında.

Şu ana kadar bu çalışmalardan hiçbiri başarılı sonuç vermedi. Petrol kıyıya yaklaşıyor ve kuyu her gün en az 210.000 galon petrol fışkırtmaya devam ediyor.

Hangi hayvanlar etkilendi?

Meksika Körfezi Kıyısı, bozulmamış ekosistemlere ve ülkenin en önemli yaban hayatı sığınma ve koruma alanlarına ev sahipliği yaptığı gibi, yüzlerce türe de yaşama alanı sunuyor. Her yıl yaklaşık beş milyon göçmen kuş buradan geçiyor. Times-Picayune adlı gazetenin haberine göre tehdit altındaki alan ABD’nin su kuşlarının %70’ten fazlası için yaşamsal olan bir kışlama ve dinlenme noktası. Dahası pek çok tehlike altındaki tür yaşamak için Körfez sularına ihtiyaç duyuyor. Hassas bir popülâsyona sahip Kuzey Atlantik orkinosları, dört tür deniz kaplumbağası, altı balina türü, köpekbalıkları ve yunuslar sızıntının etki alanında.

Greenpeace bu konuda ne yapıyor?

Greenpeace BP ve doğayı kirleten diğer şirketlerin sorumlu tutulmaları, Amerikan Kongresi dâhil hükümetlerin çözüm üretmeleri ve Körfez kıyısında gerçekleşen çevresel yıkıma tanıklık etmek üzere harekete geçiyor.

Greenpeace’in Meksika Körfezi kıyılarındaki ekibi felaketi hava, deniz ve karadan görüntülüyor. Greenpeace, petrol sızıntısı felaketinin bağımsız bir incelemesini yapmak üzere onlarca yıldır petrol sızıntıları üzerine çalışmakta olan bir bilim insanını ve başka uzmanları bölgeye getirdi.