‘Dansa Dair’ Bir Fotoğraf Sergisi

İlk çağlardan bu yana farklı yöntemlerle dansı görüntülemek, figür ve hareketleri kaydetmek oldukça önem verilen bir konu olmuştur. Dansın tanıtımı, belgelenmesi ve arşivlenmesi gibi farklı amaçlarda kullanılan fotoğraf, sahnenin büyülü dünyasından yaratıcı gözlerin yakaladığı çok özel anlar ile de sanata başka bir boyutta hizmet etmeye başlar.
 
 
Bir gösteri sanatı olarak dans; kostüm, makyaj, dekor, hareket ve jest gibi göstergelerle dolu dünyasında diğer sanat dallarıyla yakın ilişkidedir. Bunlardan biri de aynı dans sanatı gibi görselliğin ön planda olduğu fotoğraftır. Bir iletişim ve sanat aracı olarak fotoğraf; dans ile kendi alanlarında farklı teknikleri barındırmalarına rağmen, ışık, kompozisyon ve illüzyon gibi ortak kavramları kullanır.
 
Fotoğraf çalışmalarını sahne sanatları ve dans üzerine odaklaştıran Dr. Osman Ürper, 15 yıllık bir süreç içinde, çoğunluğu ‘Devlet Opera ve Balesi’ repertuarındaki eserlerden ve farklı festival ve temsillerde çektiği fotoğraflarından oluşturduğu sergisinde; sahnede akıp giden zamanı adeta durduruyor. Sergideki havada asılı kalmış bedenler, uçuşan renkler ve ışığa yazılmış dramatik anları konu edinen kareler dans sanatının estetiğini ve bedenle can bulan devinimin etkileyiciliğini yansıtırken, izleyiciler aynı zamanda sahne üzerinde sergilenen canlı performanslarda çıplak gözle fark edemeyecekleri enstantanelerle de karşılaşıyor.
 
Halen Maltepe Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Dr. Osman Ürper, ‘Dans Kamera İstanbul 2009 Festivali’ kapsamında ‘Dansa Dair’ sergisinin yanı sıra, dans fotoğrafçılığı alanında uzmanlaşmak isteyenlerle, teorik ve uygulama derslerden oluşan fotoğraf atölyesinde deneyimlerini paylaşacaktır.