Dağ Ceylanına Çimento Tehdidi

Türkiye’de memeli listesine en son eklenen tür olan Hatay dağ ceylanı 230 bireyi ile Hatay’ın biyolojik çeşitliliğini zenginleştiriyor. Ancak dağ ceylanlarının üreme alanları yıllardır çimento fabrikası tehdidi altında.

Ceylanların üreme alanlarını çimento hammaddesi üretecek kalker kaynağı olarak kullanmak isteyen işletmenin girişimleri bölge halkı tarafından yapılan itirazlar sayesinde durdurulmuştu. Yıllar süren mücadele sonunda ÇED raporu alamayan işletme yerini daha güçlü bir işletmeye bırakarak fabrikanın kurulma sürecini yeniden başlattı.

Ceylanlar bölge halkı için kutsal

On binlerce yıldan beri bu alanda yaşayan ceylanlar, bölge halkı tarafından kutsal kabul ediliyorlar. Kırmızı listede sayısı azalan türler arasında olan tür, 1970’lere kadar güneybatı Suriye popülâsyonu ile bağlantılı olmakla beraber bugün Suriye’de yok oldu. Aşırı avlanma, yaşam alanının daralması, yavruların satılması gibi sorunlarla mücadele eden Hatay’daki son bireyler, üzerlerindeki en büyük tehdit olan çimento fabrikasının yapımından kurtulurlarsa varlıklarını devam ettirecekler.

Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz yaptığı açıklamada “Hatay Dağ Ceylanı üreme merkezinin bulunduğu alana çimento fabrikası kurulması zaten nesli tehlike türün sonunu getirecek. Söz konusu bölge, kurutulan Amik Gölü’nün son kalıntısını oluşturan Gölbaşı Gölü’nü de içermesi açısından da önem taşıyor. Bölgede çimento fabrikası yapacak tek yer burası olmamasına rağmen ceylanların başka yaşayacak yeri yok. Dağ ceylanlarının yaşadığı bu bölge acilen ‘Yaban Hayatı Koruma Sahası’ ilan edilmeli“ dedi.