Çözüm Yerel ve Yenilenebilir Enerjide

31 Mart günü ülke çapında yaşanan enerji nakil hatlarında meydana gelen arıza nedeni ile yaşanan elektrik kesintisi bir kez daha merkezi enerji üretimi politikasının çalışmadığını gösterdi.

Bölgesel enerji üretimi desteklenmeli

Türkiye’nin enerji politikası, yerel, bölgesel enerji üretimini öncelik olarak almak yerine kömür yakıtlı termik santraller, doğalgaz gibi merkeziyetçi enerji üretim sistemlerini odağına alan bir sistemin varlığını dayatıyor.

Merkeziyetçi sitemde büyük kayıplar oluyor

Günümüzde enerjiyi, enerji üretim merkezinden kullanıcıya ulaştırmak için kullandığımız şebeke sistemi, tasarımı bundan 60 yıl önce yapılmış ve kullanıma geçmiş bir sistem. Tek bir merkezden çok geniş alanlara elektrik iletimini sağlayan bu sistem, geçmişte şehirlere büyük fayda sağlamış olmasına rağmen, kayıp kaçak oranı çok fazla olan, transfer esnasında enerjinin büyük kısmının kaybedildiği bir sistemdir.

Bu durum yerelleşmiş enerji sistemlerinin önemini bir kez daha göstermekte

Türkiye’de pek çok ilde aynı anda meydana gelen bu enerji kesintisi, kömür yakıtlı termik santraller ve nükleer enerji planları gibi merkeziyetçi enerji üretim modellerinin çalışmadığını bir kez daha gösteriyor. Bu sistemler, kayıp kaçak sorununun yanında hem insanların sağlığına hem de çevreye verdiği zararlarla tüm Türkiye’ye ve dünyaya zarar veriyor.

Bu vesile ile büyük şehirlere gelen enerjinin üretiminin, üretildiği yerelde ciddi olumsuz sağlık etkileri ve çevre zararlarına neden olduğunu bir kez daha hatırlatmakta ve üç temel talebimizi bir kez daha yinelemekte fayda görüyoruz:

– Elektrik üretiminin yerelleşmesi

– Enerji verimliliği çalışmalarına hız verilmesi

– Yenilenebilir enerjilere kademeli olarak geçiş

Türkiye, Avrupa’nın en büyük yenilenebilir enerji potansiyeline sahip ülkelerinden biri. Eğer bu kaynakları etkin olarak kullanabilirsek, elektrik sıkıntısı çekmeyiz. Ayrıca elektrik üretimi yerelleşirse, hem verimlilik artacak hem de enerjinin nihai kullanım yerinde üretilmesi sağlanacaktır. Enerji Bakanlığı’nın hedefleri arasında da bulunan akıllı şebeke ağı yaygınlaşırsa, Türkiye, bu kaynakların etken olarak kullanılması ile enerji arz sıkıntısı çekmez. Yenilenebilir enerjiler, tamamen yerel kaynaklar olduğundan enerji bağımsızlığını sağlamada kullanılacak en önemli kaynaklardır.

Enerji Bakanlığı’nı, insan sağlığı ve çevreye zararlı enerji üretim sistemlerine dayalı merkeziyetçi enerji politikasını terk etmesi ve yerelde mevcut yenilenebilir enerji potansiyeli ile  temiz yenilenebilir enerji üretim modellerine dayalı yerel-bölgesel enerji üretiminin politikasını oluşturmaya çağırıyoruz.

Greenpeace