Çocuk, Spor ve Su

Kış günlerinde çocukların spor yapmalarında hem ailelerin hem de spor eğiticilerinin bilmesi gereken bazı noktaları yeniden tartışmaya açmak istiyoruz. Genelde kış günlerinde yaz dönemlerinin aksine daha az sıvı ihtiyacı olduğu söylenir. Bu son derece yanlış bir görüştür. Egzersiz yapmaya başlayan bir organizma çocuk veya yetişkin olsun mutlaka sıvı kaybetmeye başlar ve bunun dengeli bir şekilde yerine konması gereklidir.

Araştırmacılar, çocukların oyun oynarken veya bir spor yaparken 15 – 20 dakikada bir su içmelerini tavsiye etmektedirler. Bunun yanı sıra yaşlara göre de belirli miktarlarda sıvı almaları gerektiği söyleniyor. Bazı çalışmalarda 10 yaş altındakiler için biraz önce verdiğimiz süreler sonunda yarım su bardağı, üstündekiler için ise bir su bardağı su içmeleri öneriliyor. Spor yapılan tesisteki hava sıcaklığı ve nem oranı yüksek ise arada bir birkaç yudum soğuk su içmesi faydalı olacaktır.

Egzersiz ve hareket halinde vücuttaki metabolizma hızlanacaktır. Bununla birlikte artan sıvı ihtiyacının karşılanması ile dolaşım ve diğer organların ihtiyacı olan eksiklik giderilmiş olacaktır. Yüzme sporunda bile susuzluğun giderilmesi gereklidir. Bazı hallerde yüzme yapan çocuklarımızın daha fazla miktarda sıvı kaybettiği bilinmektedir.

Artan egzersiz şiddeti ile birlikte ortaya çıkan terleme ile madensel tuzların azalması görülecektir. Bu sebeple, alınan sıvılarla beraber bir miktar mineralin, içilen sıvıya konulması veya sporcu içeceği diye bilinen içeceklerin kullanılması tavsiye edilebilir. Burada sözü edilen mineraller madensel tuzlar veya elektrolit olarak da isimlendirilmektedir. Doğal olarak, alınan sıvılar yerine bazen meyve sularının kullanılabileceği düşünülebilir. Eğer meyve suyu verilecekse bir miktar su ile karıştırılarak seyreltilmiş şekilde verilmesi doğru olacaktır.

Ne yazık ki son yıllarda, hızlı yeme alışkanlığı kazandırılmaya çalışıldığı için yeme yanında önerilen içeceklerin çoğu zararlı olabilmektedir. Aşırı şekerli içecekler, bununla beraber yağ oranı arttırılmış hızlı yemekler çocuklarımız için önemli tehlikelerin oluşmasını getirmektedir. Bunu önlemenin yolu, çocukların aile ortamlarında yemek yeme alışkanlıklarının korunması ve sürdürülmesine bağlı olmaktadır.

Kahvaltı etmeden sokağa çıkan ya da okula giden bir çocuk, çevre etkisi ile kantinlerden ve büfelerden alış-veriş yapmayı bir yaşam tarzı gibi görerek tercih etmeye zorlanmaktadır. Bu durum asla tavsiye edilmemelidir. Oralardan alınacak bir burger yerine evde hazırlanmış bir peynirli sandviç her zaman daha sağlıklı ve doyurucu olacaktır.

İş dönüp dolaşıp yine eğitime ve kültüre geliyor. Çok değil, şu yakın zamanlara kadar antrenmanlar esnasında su içmenin yasaklanmış olduğunu unutmayın. Çoğu çalıştırıcı ne yazık ki yanlış bilgiler yüzünden sporcularına antrenmanları ve maçları sırasında su içirmemişlerdir. Birçok yetenekli sporcu sadece sıvı kayıpları nedeni ile spordan kopup gitmiştir. Oysa su içmek ve sıvı almak hem performansı artırmakta hem de sporu daha eğlenceli hale getirmektedir.

Çocuklarımıza su içirelim, hatta biz de günde 2 – 2,5 litre su içmeye devam edelim.

Su hayattır…