Çevre Adına Nefes Tüketenler

Eğer güneş, ay ve yıldızlar, yırtıcı insanoğlunun ellerinin ulaşabileceği yerde olsalardı, uzun yıllar önce yok olurlardı (Havelock Ellis, İngiliz fizikçi, psikolog, yazar ve sosyal devrimci, ‘Yaşam Dansı’, 1923).

– Dünyamızın, açgözlü olmayan insanlara yetecek kadar kaynağı vardır (Mohandda K. Gandhi, filozof ve devlet adamı).

– Tanrıya şükür; insanlar uçamıyor ve gökyüzü güvende (Henry David Thoreau, ABD’li yazar, düşünür ve çevreci).

– Eğer akciğerlerimiz olmasaydı, yeryüzü bu kirliliği taşıyamazdı (Robert Orben, ABD’li yazar).

– Alaska petrole bulandığı zaman, bunun nedeni ‘Kaptan Exxon Valdez’ değil, ‘Sizlerdiniz.’ (Greenpeace medya reklamı, New York Times, 25 Şubat 1990)

– Modern teknoloji, ekolojiye bir özür borçludur (Alan M. Eddison, Zimbabwe, Yeşil Dünya Sorunlar Merkezi Direktörü).

– Bugün Amerika’da, şahsi çıkarlarınız için doğayı katledebilirsiniz. Olay yerinden ayrıldığınız zaman geride herkesin görebileceği bir ceset vardır ve hiç kimse polis çağırmaz (Paul Brooks, İngiltere doğumlu ABD’li film prodüktörü, ‘Wilderness The Pursuit’, 1971).

– Abartmayın; daha iyi bir gezegen bulamazsınız (Quoted in Time / Zamanın Tanıkları).

– Eğer hırsınızı ve iştahınızı kontrol edebilirseniz, doğa sizlere ücretsiz yemek sağlayacaktır (William Ruckelshaus, ABD’li avukat ve eski bürokrat, Business Week, 18 Haziran 1990).

– Bir adam, otomobilinden boş bir sigara paketi attığı için 50 dolar para cezası öder. Bir başkası ise, herkesin görebileceği bir bilboard reklamı atar (asar) ve para kazanır (Görüntü kirliliğini eleştiren ünlü reklamcı David Ogilvy’den aktaran, Pat Brown, 1985).

– Ben bir çevreci değilim; ben bir dünya savaşçısıyım (Darryl Cherney, müzisyen ve çevre aktivisti, Nisan 1990).

– Ben, çevre ve doğa kaynaklarımızın ulusal güvenlik kategorisinde olması gerektiğini düşünüyorum. Bu kaynakları korumak, yurt savunması kadar önemlidir. Bunlar olmayacaksa, neyi savunacağız? (Robert Redford, sinema oyuncusu, Yosemite Milli Parkı’nı sahiplenme, 1985).

– Su kaynakları tamamen kurumadıkça, suyun değerini asla bilemeyeceğiz (Thomas Fuller, İngiliz din adamı ve tarihçi, ‘Gnomologia’, 1732).

– Torunlarımız, bir paket sigara almak için, bir galon benzini yakma günahı işlediğimize asla inanamayacaklar (Paul MecCready, Jr, ABD’li havacılık mühendisi).

– Bu gezegende hiç yolcu yok, herkes mürettebat (Mashall McLuhan, İngiliz profesör ve iletişim kuramcısı, 1964).

– Gazeteler; öldürülen ağaçlara bilgi yüklenmesinden başka bir şey değildir. (Horizon, ‘Electronic Frontier’)

– İyi ağaçlar, kötü gazeteleri sürdürebilmek için öldürülüyor (James G. Watt, eski ABD hükümet sözcüsü, Newsweek, 8 Mart 1982).

– Güneş enerjisinin başarıyla kullanılacağından hiç şüphem yok… Eğer güneş ışınlarından savaş silahları yapılabilseydi, güneş enerjisinden yüzlerce yıl önce yararlanmaya başlardık (Sir George Porter, İngiliz kimya profesörü, The Observer, 26 Ağustos 1973).

– Toprak istismarı ve canlıları öldürmenin sonuçları ağır olacak; doğal varlıkların istismarı, geleceğimizi yok edecektir (Marya Mannes, ABD’li yazar ve eleştirmen, ‘More in Anger’, 1958).

– Toprağı istismar ediyoruz çünkü onu, kendimize ait ticari bir eşya gibi görüyoruz. Toprağı hepimizin ortak bir değeri olarak gördüğümüz zaman, ona sahip çıkarak, sevgi ve saygıyla kullanabiliriz (Aldo Leopold, ABD’li yazar, çevreci, ekolojist ve bilimci, ‘A Sand County Almanac’).

– Güneş enerjisi hakkında fazla bir şey söylenmiyor çünkü güneş, petrol endüstrisinin malı değil (Ralph Nader, ABD’li ünlü siyasetçi, avukat ve tüketici hakları savunucusu, ‘Serbest Muhabbet’, 1980).

– Bir buldozer, 20. Yüzyılın en yıkıcı buluşu olan atom bombasından daha fazla zarar verebilir (Philip Shabecoff, çevre yazarı, New York Times Magazine, 4 Haziran 1978).

– Ekonomik gelişme ve insani gelişme aynı şeyler değildir. (John Clapham,  İngiliz ekonomist, ‘A Concise Economic History of Britain’ / Kısaca İngiliz Ekonomi Tarihi, 1957)

– Dünyaya sürekli, bir çift el ve aç bir mide geliyor. İşin kötü olan tarafı, bu eller bağlı. (Paul A. Samuelson, ABD’de, ekonomi bilimi alanında ilk Nobel Ödülü alan ekonomist,  Newsweek, 12 Haziran 1967)

– Önce buldozerlerle ağaçları yok ediyoruz, sonra da bu ağaçların isimlerini sokaklara veriyoruz (Bill Vaughn, ABD’li toplum bilimci ve yazar).

– 200 yıl boyunca doğayı keşfetmek için çabaladık, şimdi ise onu yok etmek için çabalıyor, öldürmek için vuruyoruz (Tom McMillan, ‘The Greenhouse Trap’, 1990).

– Taş Devri’nden bugünlere geldik, ‘Çöp Devri’nden de kurtulabiliriz (Jacques Barzun, Fransız kökenli ABD’li kültür ve düşünce tarihçisi, ‘Aklın Evi’, 1959).

– Biraz doğaya izin verip, yolundan çekilelim; o işleri bizlerden daha iyi toparlayacaktır (Montaigne, filozof).

– Gelecek nesilleri hiç düşünmüyorum, çünkü onlar bizi asla unutmayacaklar (Henrik Tikkanen, savaş karşıtı yazar).

Çevre Misyonu Platformu / ÇEVREM

6 Ağustos 2012

Fotoğraf: İsmail Şahinbaş