Çanakkale’de Ekolojik Yerleşim Modelleri Oluşuyor

bugday sirtcantam

Çanakkale’de bir yandan maden aramaları ve termik santral inşaatları nedeniyle çevre talanı yaşanırken, bir yandan da ekolojik yerleşimler ve grupların desteğiyle bölgede örnek bir yerel bir model oluşuyor. Üretici ve tüketiciler bir araya geliyor, doğa dostu ve yerel ürünler destekleniyor. Topluluklar doğaya zarar vermeyen deterjanlar yapmayı, çöplerini komposta dönüştürmeyi, gerçek tohumu öğreniyor. Çanakkale, ‘komşuluk’ sistemi üzerinden, Türkiye’ye örnek oluşturacak bir model yaratma yolunda hızla ilerliyor.

Çanakkale’deki çeşitli yerel oluşumlardan biri de, kurumsal bir altyapısı bulunmayan ve sadece ekolojik prensiplerle üretim yapanlarla ekolojik ürünleri tüketmek isteyen insanların bir araya geldiği Çanakkale Ekolojik Yaşam İnisiyatifi (ÇAYEK). ÇAYEK 2012 yılı sonbaharında Çanakkale kentlileri ile Kazdağı kırsalındaki üreticileri bir araya getirmeyi ve ekolojik prensipler çerçevesinde işleyen yerel üretim/kullanım zincirinin kurulması amacıyla bir araya geldi. Kurulduğu günden bu yana, ayda iki kere toplantı düzenleyen ÇAYEK, katılımcıları çeşitli uzmanlar yardımıyla ekolojik gıda ve üretimle ilgili bilgilendirdi. Film gösterimleri ve Buğday Derneği ortaklığıyla eko kadın eğitimi gerçekleştirdi.

ÇAYEK, kuruluşundan bir sene sonra 10’dan fazla üreticinin ve 30’dan fazla kullanıcının katıldığı bir ağ halinde faaliyetlerine devam ediyor. Hem kullanıcılar hem üreticilerden oluşan 8 kişilik komitesiyle ÇAYEK bir yandan üreticilerin sahalarına geziler düzenliyor, bir taraftan ürün ve üretici kriterlerini değerlendiriyor, bir yandan da düzenli toplantılar ve etkinlikler yaparak bu birlikteliği canlı tutuyor.