‘Çam Kese Böceği’ne Dikkat

Bilimsel adı Thaumetopoea wilkinsoni olan Akdeniz Çam Kese Böceği, dünyada Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü ülkelerde yayılış gösteriyor. Ülkemizde özellikle Marmara Bölgesi, Batı ve Güney Anadolu’da çam ağaçlarında zararlara neden oluyor. 

Nisan aylarında ormana piknik ya da gezi için gidip alerjik kaşıntıyla döndüğünüzde ya da böceğin larvalarının ağacın taç kısmını nasıl kuruttuğunu gördüğünüzde fark etmişsinizdir bu böceği.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Zararlılarıyla Mücadele Daire Başkanlığı bu zararlı ile mücadelede mekanik, kimyasal ve biyolojik mücadele yöntemlerini kullanmaktadır. Son yıllarda biyolojik mücadeleye verilen önem artmıştır ve bu amaçla çam kese böceği ile beslenen böcek türleri özel laboratuarlarda yetiştirilmektedir.

Asıl korkutucu senaryo küresel ısınmanın etkisiyle ‘Çam Kese Böcekleri’nin menülerinin genişlemesi ve soğuk iklimlerde bulunan sarıçam ormanlarına da yerleşmeye başlamasıdır. Orman içerisinde katar oluşturan ve bol kıllı vücuduyla sevimli gibi görünen larvalardan uzak durmanız faydanıza olacaktır. Belki de bir doğasever olarak Eylül aylarında yumurta koçanı toplayarak yetkililere yardım edebilirsiniz.