Bursa’nın Koza ve İpek Kültürü Yeniden Canlanıyor

SAMSUNG CSC

Bursa’da ipekçiliğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılarak geleceğe taşınması hedefiyle Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleştirilen Koza ve İpek Festivali, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle, kentte ipekçiliğin geliştirilerek geleceğe taşınması amacıyla Bursa İpekçiliğini Geliştirme Derneği (BİGDER) tarafından düzenlenen ‘Kozadan Kumaşa Bursa 2. Koza ve İpek Festivali’, Orhan Gazi Parkı, Koza Han girişinde başladı. Büyükşehir Belediyesi Bandosu’nun konseriyle açılışı yapılan programda, ipek üretimi yapan firmalar ile ipek ve koza kültürüne emek verenler açılan stantlarda çalışmalarını tanıttı. Aynı zamanda töreni izleyen tüm vatandaşlara da günün anısına Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan koza torbaları hediye edildi.

SAMSUNG CSC

“İpek kültürü geleceğe taşınıyor”

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesi’nin kentin değerlerini geleceğe taşıyan projelere imza attığını belirterek, “Bu yıl 2. kez gerçekleştirilen ‘Kozadan Kumaşa Bursa 2. Koza ve İpek Festivali’ ile Bursa’nın en önemli değerlerinden olan ipek ve koza kültürü vatandaşlara tanıtılıyor ve en önemlisi geleneksel kültürümüz geleceğe taşınıyor” diye konuştu.

Karlık, Bursa’da Büyükşehir Belediyesi tarafından üretimi yapılan yerli tramvaya ‘ipekböceği’ adının verilmesinin de Bursa’nın ipek ve koza kültürünün dünya markası olması adına atılan önemli adımlardan olduğunu sözlerine ekledi.

SAMSUNG CSC

‘İpekçilik Eylem Planı’ çağrısı

Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun da ipekçiliğin gelişmesinin önemine değinerek, bu noktada hükümetin oluşturacağı bir ‘İpekçilik Eylem Planı’ ile sektörde kalıcı faaliyetler yapılmasına öncülük edilebileceğini kaydetti. Ercoşkun, Bursa’da düzenlenen festivalin gelecek yıl uluslararası boyuta taşınması gerektiğine vurgu yaptı.

“Koza ve ipek kültürüne sahip çıkmayı hedefliyoruz”

Bursa İpekçiliğini Geliştirme Derneği (BİGDER) Başkanı Murat Ünal ise ipek ve kozacılığın tarihini anlattığı konuşmasında, “15. yüzyıldan bu yana Bursa’da var olan ancak günümüzde kaybolmaya yüz tutan ipekçilik kültürünün yeniden gelişmesi ve hak ettiği değeri bulabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Festivalimizi de bu nedenlerle gerçekleştiriyor, koza ve ipek kültürünü halka sevdirip, bu değerlere sahip çıkmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

SAMSUNG CSC

Konuşmaların ardından, Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Gürsu Belediye Başkanı Cüneyt Yıldız, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas ve BİGDER Başkanı Murat Ünal, kozadan ipek oluşumuna kadar geçen süreci gözler önüne seren stantları ilgiyle gezdiler. İpek ve koza üretim sürecini gözler önüne seren festival, 3 gün sürecek.