Bursa’nın Doğal ve Kültürel Rotaları

Bursa Valiliği, Sırtçantam ekibinin de içerisinde bulunduğu bir proje kapsamında, Bursa coğrafyasında 2 bin km uzunluğunda ‘doğal’ ve ‘kültürel’ temelli rotalar oluşturdu. Oluşan bu rotalar; ‘Doğa Bursa’ isimli 320 sayfalık bir yayında topladı. İki başlık altında oluşturulan bu rotalar; beş disiplin altında topladı.

doga bursa kitabi kapagi

Doğa Bursa kitabı içerisinde yer alan rotalar; yürüyüş ve bisiklet etkinliklerinden oluşuyor. ‘Doğal’ ve ‘kültürel’ rotalar; Trekking, Hiking, Kanyoning, Doğal Bisiklet ve Bisikletle Şehirden Kaçış parkurları şeklinde kategorize edildi.

Oluşturulan trekking, hiking ve kanyoning rotaları ‘doğa’ temelli. Doğal bisiklet parkurlarının bir bölümü ‘doğal’, diğer bir bölümü de ‘kültürel’ temelli rotalardan oluşuyor. Bursa coğrafyasında oluşturulmuş doğal bisiklet parkurları; doğal bir ortam içerisinde yapılan kros etkinlikleri şeklinde. Bisikletle şehirden kaçış rotaları şeklinde kategorize edilen rotalar ise sadece ‘doğa’ temelli.

bisiklet rotalari bursa

Bursa’da yürümek ve bisiklete binmek için birçok seçenek bulunmakta. Özellikle teleferik kullanarak Uludağ’da yapılacak etkinlikler düşünüldüğünde, Bursa bu alanda inanılmaz bir imkâna sahip. Teleferik ile ulaşılan alanlarda dünyada birçok yerde olmayan aksiyon imkânı bulunmakta.

Bursa’nın tüm rotalarına www.bursayikesfet.com internet sitesi dışında trekking.com.tr, hiking.com.tr, mountainbiking.gen.tr ve outdoor.gen.tr isimli sitelerden ulaşılabilir. Kitap, Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği’nden ücretsiz temin edilebilir (224) 273 52 77

sadagi kanyonu

Doğa Bursa kitabının önsözüne Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun yazdığı yazı en az kitap kadar güzel ve anlamlı:

Pusula Olmadan Keşif Olmaz

Sevdiğim bir yazarın bir romanında denk gelmiştim, şöyle soruyordu yazar: Bahçesiz evlerden kalkan cenazeler cennete gider mi? Çarpıcı bir soru. Şehirler; rengini, tadını, kokusunu, havasını, suyunu, toprağını koruyabilirse; insanlığa bir değer katar, insana güzel bir yaşam sunabilir.

Evlerimizin bahçesi, o zaman cennete giden bir yol olur, galiba.

Bursa’nın sadece evleri değil, kendisi büyük bir bahçe… Bunun için yolu Bursa’ya düşen herkes cennete gidecek. Şaka bir yana, gittikçe betonlaşan dünya şehirleri arasında; Bursa’nın yeşilini, mavisini, kültürel ve doğal mirasını korumak, dünya turizmine arz etmek; bizim için bir ekonomi başlığı değil, bütün insanlığa karşı taşıdığımız sorumluluktur.

İşte, UNESCO tarafından da tescil edilen görkemli tarihimiz dimdik ayaktadır.

İşte dağlarımız, ormanlarımız, ovalarımız, kanyonlarımız… Şelaleler, akarsular, çağlayanlar, göller, yaylalar, cennet koylarımız… Mavinin, yeşilin, sarının bin bir tonu, kuşların cıvıltısı, rüzgârın şarkısı, ulu ağaçların gölgesi…

Her adımda doğa, her adımda keşif Bursa’dadır.

Pusula olmadan keşif olmaz. İsmail Şahinbaş yaklaşık 2 yıl süren zorlu bir çalışma ve yoğun emekten sonra Bursa’nın doğa ve kültür rotalarını çıkardı. Harika bir işe imza attı. Bilimsel kimliğinin yanında nefis fotoğraflarla görsel bir şölene de dönüşen kitap; doğa ve kültür rotalarıyla, alternatif güzergâhlarla benzerlerinden ayrılıyor.

Doğa Bursa; doğal hazinelerinin yerini gösteren çok değerli bir pusula, adeta bir define haritası… Kitap; doğayla iç içe olmak, Bursa’nın toprağına, suyuna, yağmuruna, güneşine, tüm renklerine yakın olmak isteyenlerin yanında olmalı.

Şehrimizin eşsiz doğasını keşfe davet eden, davetle kalmayıp eşlik eden, rehberlik eden esere katkı sunan herkese teşekkürler.

Yolunuzun cennet Bursa’ya düşmesi dileğiyle,

doga bursa kitabi

Metin ve fotoğraflar: İsmail Şahinbaş

Not: Bu yazı 10 Nisan 2016 tarihinde Yenibirlik Gazetesi’nde Sırtçantam bölümünde de yayımlanmıştır.