Buğday Derneği Samsun Ekolojik Pazarından Çekildi

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Samsun’da ekolojik tarımın ve ekolojik ürün kullanma alışkanlığının gelişmesi yolunda önemli adımlar atılmasını sağlayan Samsun Ekolojik Pazarı’ndan çekildi.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Samsun’da ekolojik yaşam anlayışının, ekolojik tarım ve turizmin gelişmesi için 2006 yılından bu yana verdiği desteğin meyvelerinden biri olan Samsun Ekolojik Pazarı’na verdiği destek ve danışmanlık hizmetlerini Nisan 2012 sonu itibariyle sonlandırdı.

Samsun’da yerelde üyelerinin verdiği destek ile Valilik bünyesinde kurulan Samsun Ekolojik Tarım Planlama ve Koordinasyon Kurulunda da çeşitli hizmetler veren Buğday Derneği’nin, yaptığı danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra, % 100 Ekolojik Pazar ve TaTuTa gibi model projelerinin de Samsun’da hayata geçmesi kentte ekolojik yaşam ve organik tarımın gelişimine önemli katkı sağladı.

Temmuz 2008’de Gazi Belediyesi ortaklığı ile kurulan Samsun % 100 Ekolojik Pazarı yaklaşık bir yıl sonra pazar alanı ile ilgili davanın kaybedilmesi ve belediyenin el değiştirmesi nedeniyle kapandı. Geçici olarak Atakum İlçesi’ne taşınan pazarın faaliyetine aynı yıl içinde son verildi. Bu süreçte farklı ilçe ve köylerden Valiliğin destek verdiği üreticiler organik ürünlerini üretip, yerelde pazarlama şansı buldular. Ürünlerin bir yıl süreyle İstanbul pazarlarına da satışı organize edildi. Çiftçiler bu sayede örgütlenme şansı buldu ve Samsun Organik Pazarcılar ve Üreticiler Derneği’ni kurdular.

2011 yılında Buğday Derneği’nin yürüttüğü kampanya çerçevesinde, Samsun bölgesinde yeni TaTuTa çiftlikleri sisteme dâhil oldu. Ancak aynı başarı ekolojik pazar sürecinde tekrarlanamadı. Kasım 2010’da Samsun İl Özel İdaresi ve İlkadım Belediyesi ortaklığı ile ikinci kez açılan Samsun Pazarı belediyenin pazar alanı inşaatı dışındaki sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle sıkıntılı bir sürece sürüklendi. Başkanlık düzeyi dâhil Buğday Derneği’nin tün girişimleri ve uyarılarına rağmen Belediye denetim personeli konusunda İl Özel İdaresi’ne gerekli desteği sağlayamadı. Yetki ve yaptırımlar konusunda oluşan bu boşlukta onay verilmeyen ürünlerin satışına engel olunamadığı için yapılan tüm sözlü, yazılı uyarılara rağmen Belediye’den yapıcı yönde geri bildirim alınamadı.

Tüm bu nedenlerle Buğday Derneği Samsun İlkadım Belediyesi Ekolojik Pazarı’na verdiği desteği Nisan 2012 sonu itibari ile tamamen çekti.

Ekolojik üretimin ve ekolojik kullanım alışkanlıklarının gelişmesi yolunda önemli adımlar atılmasını sağlayan Samsun Ekolojik Pazar çalışmalarını sonlandırmış olsa da Buğday Derneği, Konya, Balıkesir, Çanakkale başta olmak üzere yereldeki çalışmalarına devam ediyor.