Boğaçay Üzümcük Dağı’ndaki Taş Ocakları Kapansın!

bogacay

Antalya Konyaaltı Bölgesi’ndeki Boğaçay Üzümcük Dağı uzun yıllardır taş – mermer ocaklarıyla boğuşmaktadır. Antalya’nın batı sınırlarını belirleyen dağlardın biri olan Üzümcük Dağı taş – mermer ocağına teslim edilmiş durumdadır.

Geçmiş yıllarda verilen mücadelerle Boğaçay’dan kum alan, kum ve çakıl ocakları kapatılmışken, buradaki bazı ocaklara ruhsatları yenilerek taş – mermer ocağı ruhsatı verilerek çalışmalara devam edilmesi sağlanmıştır. Boğaçay’daki Üzümcük Dağı taş – mermer ocakları bunlardır. Geçmiş yıllarda taş ocaklarına karşı verilen mücadeleler ardından; bu ocakların doğayı istediği gibi tahrip edebilmesi adına Maden Kanunu kapsamına alınmış; ruhsat alma işlemi de çok kolaylaştırılmıştır. Bu yetmiyormuş gibi ÇED yönetmeliği de değiştirilerek halkın görüşlerinin hiçbir önleyici yanı kalmamış, taş- mermer ocakları hem doğanın, hem de halkın başına bela edilmiştir. Boğaçay’daki taş ocakları tam anlamıyla bölge halkının ve doğanın başına bela durumdadır.

Bölgede yeni taş ocakları açılmıştır

Bölge halkı çalışan taş ocaklarının kapanmasını isterken bu yıl iki yeni taş ocağı daha açımlaştır. Hacısekiler Mahallesi’ne, tam tarım arazilerinin karşısına toz üretecek, narenciye bahçelerini mahvedecek bir taş ocağı daha açılmıştır. Son dönemde de Kum Mahallesi bölgesine bir taş ocağı daha açılmış ve yeni 3 adet daha başvuru olduğu duyumu alınmıştır.

En büyük belanın ilki tozdur ve insan sağlığını hem de tarımı etkilemektedir

Boğaçay Üzümcük Dağı’nda çalışan taş ocağının tam karşısında Çakırlar’da 3 bin insan yaşamaktadır. Bu kadar insanın sağlığı gelen tozlarla risk altındadır. Yemyeşil bir bölgede yaşayan halkta ne yazık ki; taş ocaklarından dolayı astım gibi solunum yolları hastalıklarında artış görülmektedir. Boğaçay Bölgesi tam anlamıyla narenciye üretim bölgesidir. Toz tarımı da etki etmekte; halkın çok geniş narenciye bahçelerinin yanı başında gece gündüz toz üreten taş-mermer ocağı çalışmaktadır. Taş ocaklarına yakın bölgede neredeyse hiç ürün alınamamaktadır. Ürün alınamadığı gibi ağaçlar da sağlıklı olamamaktadır. Bu durum bölge çiftçilerini canından bezdirmiştir.

Bölgede her Salı ve Cuma günleri dinamit patlatılmaktadır

Bölge halkı yıllardır patlatılan dinamitlerden dolayı büyük zarar görmektedir. Halkın evleri çatlamış, su kaynaklarının yeri değişmiştir. Patlamanın ardından toz daha artmakta, gürültü işin cabası olmaktadır.

Halk gece gündüz gürültüyle yaşamaktadır.

Taş – mermer ocakları gece gündüz çalışmakta, bölgede her daim gürültü olmaktadır. Özellikle geceleri saat 22.00’ye kadar ocaklar çalışmaktadır.

Dağlarda binlerce çam ağacı kesilmektedir

Taş ocaklarının bulunduğu dağlar Torosların tipik ağaçları olan kızılçamlarla kaplıdır. Bölgede Boğaçay’ın neminden dolayı da daha görkemli büyüyen ağaçlar gece gündüz bir bir kesilmekte ve yok edilmektedir.

Bölge Batı Akdeniz’in en fazla yağış alan bölgesidir

Boğaçay Havzası, dağların konumundan dolay Batı Akdeniz’in en fazla yağış alan bölgesidir. Meteorolojik verilere göre bir anda ve de çok miktarda yağan yağmurdan dolayı da sel bölgesidir. Yerleşim yerine bu kadar yakın bir bölgede doğal yapıyı tahrip etmek yeni afetlere davetiye çıkarmaktır.

Dağ yok olacaktır. Konyaaltı ile Çakırlar arasındaki Üzümcük Dağı’ndan sürekli olarak taş ve mermer çıkarılması sonucu dağ bitecektir. Şu ana kadar alınan kısmıyla dağın büyük bir bölümü yok edilmiştir. Sanırız Antalya dağlarını yok eden şehir olarak tarihe geçecektir.

Yol hafriyatla neden kapalıdır?

Kum Mahallesi’ne yeni açılan ocağa en yakın yerdeki Çandır’a giden yolun kapalı olduğu doğrultusunda duyumlar alınmıştır. Bu yola hafriyat döküldüğü ve yolun bu nedenle kapalı olduğu duyumları doğru mudur? Karayolu neden kapalıdır?

Konyaaltı’nda her dakika büyük kamyonlar geçmektedir

Konyaaltı Bölgesi Boğaçay’dan malzeme taşıyan yüzlerce kamyonunun hareket yeridir. Ağır tonajlı kamyonlar yoldan geçerken hem binalar evler sarsılmakta, hem gürültü artmakta, hem de trafik sorunu yaşanmaktadır. Şehrin orta yerinden bu kadar ağır tonajlı kamyonların geçmesi kent yaşamına uygun değildir.

Ocaklar bölgeye zarar verdiği için kapatılmalıdır

Bizler yukarıda saydığımız birçok nedenden dolayı Boğaçay bölgesinde çalışan 3 ocağın genel kamu yararı doğrultusunda ivedilikte kapatılmasını istiyoruz.

Çakırlar, Zümrüt, Aydınlık, Kuruçay, Hurma, Suiçece, Demirciler, Hacısekiler, Akdamlar, Yenimahalle Halkı

A Platformu (Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu)