Bitkisel Hayat

Cenk Durmuşkahya’nın TUBİTAK’ın Popüler Bilim Kitapları serisinden biri olan Bitkisel Hayat isimli kitabı birçok konuya değiniyor.


Botanik bilimini; klasik didaktik anlatımdan bir parça sıyıran yazar, okuyucuya hayatın içinden seslenmiş. Kitapta; bitkilerin filogenetik, embriyolojik, morfolojik, fizyolojik, ekonomik ve sosyolojik özelliklerinin yanında, bitkilerde aşk gibi ilginç konulara da değinmiş. Böyle olunca da; kitap botanik eğitimi alan öğrenciler, biyologlar, ziraatçılar kadar doğayı seven herkesin zevk ve hayretle okuyacağı bir esere dönüşmüş. 8 TL gibi çok makul bir fiyatı olan kitabı okumanızı tavsiye ederim. Sağlıcakla kalın…

1) Her koşulda, bütün keçiboynuzu meyvelerinin tohumlarının ağırlığı ve büyüklüğü birbirine eşittir. Eşdeğer olan tohumların ağırlığı elmasın ölçüsü olarak kabul edilir. Böylece bir kırat, bir keçiboynuzu tohumunun ağırlığı olarak hesaplanmıştır.

2) Tunceli ceviz ağacının dünyadaki ilk çıkış yeri olarak kabul edilir.

3) Meyvesi yenen domates, biber, patlıcan gibi bitkilerin gövdesinde insanlar için zehirli alkoloidler vardır. Patlıcangiller familyasından adamotu (Mandragora offcinalis) bitkisinin ise; meyveleri zehirsizken yapraklarından sadece birisinde bile, bir insanı öldürebilecek kadar zehir vardır.

4) Köpeklerin ter bezleri dillerindedir ve buranın havalandırılıp kurumasına çalıştıkları için ağızlarını açarlar (Ben bu kitabı okuyana kadar, köpeklerin ağızlarını yoruldukları için açtıklarını zannederdim).

5) Komadaki hastalar tıpkı bitkiler gibi bir yerine zarar verdiğinde tepki vermezler. Bunun için böyle bir adlandırma yapılmış. Fakat kitap bunun aksine bitkilerin ne kadar duyarlı olduğunu ve nasıl tepki verdikleri üzerinde de durmuş.

Yazı: Coşkun Eroğlu