Bitkilerinizi Mutfak Atıklarınızla Besleyin!

Organik çöplerin toplanması, çöp kamyonlarıyla atık alanlarına gönderilmesi ve üzerinin kapanmasının doğada yarattığı tahribat çok büyük. Oysa meyve – sebze atıklarınızdan kompost yaparak hem doğaya zarar veren atık miktarınızı azaltabilir, hem de toprak ve bitkileriniz için son derece faydalı bir gübre elde edebilirsiniz.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği kompost yönteminin yaygınlaşması için 27 – 29 Nisan’da Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde Dr. Huriye Kara önderliğinde ‘Kompost Atölyesi’ düzenliyor.

Meyve – sebze atıkları, yumurta kabukları, yaprak gibi organik atıkların biriktirilerek yaşayan, doğal bir gübre haline getirilmesi işlemine kompostlama adı veriliyor. Atıkların içindeki mikroorganizmalar, oksijeni kullanarak organik maddeleri biyokimyasal yollarla ayrıştırıyor ve kompostu oluşturuyor. Kompost ve geri dönüşümlü atıkların ayrılmasıyla evinizden çıkan çöp miktarı hatırı sayılır ölçüde azalıyor.

Evlerde yemek pişirme ve pazarlardan alışveriş etme alışkanlıklarının hâlâ var olması nedeniyle, Türkiye’de çöpün ıslak çöp miktarı da çok fazla (yüzde 60). Bu da kompostun yaygınlaşabilmesine olanak sağlıyor. Büyük şehirlerde bir kişi günde 1 kg çöp çıkartıyor. Oysa bu çöpün yüzde 70 – 80’lik bir kısmını kompostlayabilir ve bu sayede doğadan gelen atıkların dönüşümünü hızlandırarak bitkileriniz için besleyici bir gübre elde edebilirsiniz.

Buğday Derneği, kompostlaşmayı yaygınlaştırmak amacıyla 27 – 29 Nisan 2012 tarihlerinde, Kaz Dağları’ndaki kırsal merkezi olan Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde, kompost uzmanı Dr. Huriye Kara önderliğinde ‘Kompost Atölyesi’ düzenliyor. Düzenlenecek atölyede, geniş kapsamlı kompost eğitimi verilecek. Atölye programı şehirde yaşayanların apartman bahçesinde, balkonunda kompost yapmaktan, sitelerin, yerel yönetimlerin büyük çaplı kompost projelerinin nasıl gerçekleştirilebileceğine dair bilgiler içeriyor.

Program içeriği:

– Ekosistem yaklaşımı, madde, enerji ve canlı analizi

– Besin zinciri ve temel maddelerin döngüleri

– Doğada kompostlaşma, canlıların beslenmesi

– İyi bir kompostçu olmaya başlamak

– Kompost yapımının temel ilkeleri

– Farklı kompostlama yöntemleri

– Doğa ve tarımda kompost örnekleri gözlemi

– Bahçe ve bostanlar için toprakta doğrudan kompostlama uygulamaları

– Yığın yöntemi ile kompost uygulaması

– Toprak

– Kompost bitki ilişkileri

– Bitkilerin temel beslenme sistemleri

– Toprak verimliliğini sürdürmenin yolları

– Solucan kompostu uygulaması

– Küçük ölçek mutfak, balkon kompostu uygulamaları

info@camtepe.org, www.camtepe.org