Bitkiler ve Damlalar

Nisan ayı yağmur ayı olarak bilinir. Bu fotoğrafı çok yağışlı bir günün tam orta zamanında Yuvacık’ın sırtlarında çektim. Öncelikle fotoğrafa yeni başlayan dostlar için bilinmesi gereken konu; bu tür yakın çekim fotoğraflar özel objektifler gerektirir.

Özelden kastım ‘micro’ objektifin gerekliliğidir. Özellikle 105 mm ‘micro’ bir objektifle ve pek tabiî ki diyafram açıklığı geniş olan (f / 2,8) bir objektifle çekmek uygun olur. Bu değerlerin dışındaki bir objektif ile böylesine bir fotoğraf çekmek teknik olarak imkânsızdır.

Fotoğrafta asıl olan görmektir. Gördükten sonra kadraj yapmak çok daha başka bir yetenektir. Bu kadrajı oluştururken, eğer böyle bir fotoğraf çekilecekse, fona konuya uygun bir renk bulmak gereklidir. Yoksa konu arka fon içerisinde kaybolur. İşte buna çok dikkat etmek gereklidir.

Micro objektifler üzerinde zaman zaman unutulan bir düğme var. Bu düğme ‘limit’ ve ‘full’ düğmeleridir. Konuya uygun olarak bu düğmeleri doğru olarak kullanmakta yarar var. Kesinlikle ama kesinlikle ‘micro’ fotoğraflar tripotsuz çekilmez, çekilemez. En azından çekmemek gereklidir. Bunun sebebi; ‘micro’ fotoğraflarda çoğunlukla alan derinliği yaratma zorunluluğudur. Bu öngörüm tüm ‘micro’ fotoğraflar için gerekli olmasa da, çoğunluk için gereklidir.

Bu fotoğrafı; damlaların güzelliğini ifade etmek için çektim. Ama konuyu fotoğraf yüzeyine tepeden yapıştırmadım. Önce arka fona koyuya çalan bir yeşillik buldum. Çekim açımı ayarladıktan sonra makinemi tripota sabitledim. Sonrada objektifimi otofocus modundan çıkararak elle netlik yaptım. Bunun sebebi istediğim bölgenin net çıkmasındandı.

Beğenilerinize sunuyorum…

Yazı ve fotoğraf: İsmail Şahinbaş