Bakan Mehdi Eker’in İştahını Kaçıran GDO Eylemi

Dün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önünde Bakan Mehdi Eker’i öğle yemeğine davet etmek istedik. Hem de ‘Üzerinde ‘GDO’lu pilav’ yazan iki adet pilav arabasıyla!

Ancak bakan teklifimizi geri çevirdi. Tabii bizzat kendisi değil, güvenlik görevlilerinin aracılığıyla. Yapılan sert müdahaleye rağmen, eylemcilerimiz mesajı başarıyla verdi: ‘Nohutlu değil, GDO’lu pilav, yer misin Mehdi Eker?’

İTÜ’ye müdahale eden Bakanlığa, Greenpeace’den anında cevap

İTÜ bünyesindeki MOBGAM (Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırmaları Merkezi) laboratuarları, geçtiğimiz haftalarda, Mersin’de ele geçirilen pirinçlerin genetiği değiştirilmiş olduğunu açıklamış, konu İTÜ Rektörlüğü’nün dünkü açıklamasıyla tekrar gündeme gelmişti.

Mehdi Eker’in ve İTÜ Rektörlüğü’nün dün yaptıkları ‘Pirinç GDO testi, usul yanlışlığına takıldı’ açıklaması bir oyalama niteliğinde. Buna cevaben bugünkü eylemimizde açtığımız pankartlardan biri de şu mesajı veriyordu: ‘’GDO’lara da Masallara da Karnımız Tok.’

İTÜ Rektörlüğü analiz sonuçlarının doğruluğunu kabul ediyor

İTÜ Rektörlüğü’nün dün yaptığı açıklama, pirinç skandalının nasıl örtbas edilmeye çalışıldığının somut bir göstergesi. Rektörlük yaptığı açıklamayla, esasında analiz sonuçlarının doğru olduğunu kabul ediyor ancak adeta kendi bünyesindeki MOBGAM’a ‘sen neden pirincin kimlik testini yapıp bizi zor duruma soktun’ diyerek karalamaya çalışıyor. Bu da rektörlüğün, Tarım Bakanlığı’ndan ve Hükümet’ten nasıl bir baskı gördüğünü gösteriyor.

Süreç dün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Tarım Bakanı Mehdi Eker’e pirinç skandalıyla ilgili ‘sitem ettiği’ haberlerinin basında yer almasıyla başladı. Ardından gün içinde Mehdi Eker basının karşısına geçip İTÜ Rektörlüğü’nden bir açıklama geleceğini ilan etti. Hemen arkasından da İTÜ Rektörlüğü’nün apar topar kaleme alınmış, aslında hiçbir şey söylemeyen ama raporların sonuçlarını da reddetmeyen açıklaması geldi. Bu durum, ortada nasıl bir örtbas çabası olduğunu açıkça gösteriyor. Bugün yaptığımız barışçıl eyleme gösterilen sert müdahale de örtbas çalışmasının bir diğer örneği. Ancak herkesin gördüğü gibi, mızrak pirinç çuvalına sığmıyor.

Amaç gıdamızda GDO’lara göz yummak

En son İTÜ Rektörlüğü’nün de dâhil olduğu, pirinç skandalını halı altına süpürme gayretinin sebebini biliyoruz. Sanki pirince bir başka üründen GDO bulaşması gıdamızı GDO’lu yapmazmış gibi, Mehdi Eker sürekli olarak, pirinçlere GDO’nun soyadan bulaştığını iddia ediyor. Böylece Mehdi Eker, çekmecesinde beklettiği Biyogüvenlik Kanunu’ndaki değişiklik tasarısını devreye sokmayı planlıyor. Bu değişikliğin amacı, GDO’da sıfır tolerans prensibinden ödün vererek gıdalarımızda belli oranda GDO olmasına göz yummak. Böylece, halka GDO’lu ürün yedirmek pahasına, şu anda haklarında dava olan şirket yöneticilerini kurtarmayı amaçlıyor.

Ya önlem alın ya da sorumluluk

Söz konusu yöneticiler belki de bu skandalda en az suçu olan kişiler. Ancak bu tarz skandalları önlemenin yolu Türkiye’nin kapılarını yeniden GDO’lara açmak değil, yasayı sıkılaştırmak. GDO’lar bir kez sisteme girince bunun geri dönüşünün çok zor olacağını hep söyledik ve söylemeye devam ediyoruz. Bu yüzden Mehdi Eker’den hazırladığı tasarıyı geri çekmesini ve GDO’ları tamamen yasaklamasını talep ediyoruz.

Bakanlığın yasa değişikliği tasarına karşı herkesi GDO’lara hayır demeye ve kampanyamıza katılmaya çağırıyoruz. Çünkü GDO‘nun Geri Dönüşü Olmaz.

GD pirinç var mı, yok mu?

Türkiye’de Nisan ayı başında ortaya çıkan GD pirinç skandalının ardından pek çok yetkili dünyada GD pirinç olmadığını iddia etti. Greenpeace’in AB Hızlı Uyarı Sistemi verilerine dayanarak yaptığı bir araştırma ise AB’de bugüne dek 344 adet GD pirinç vakasına rastlandığını ortaya koydu.

İTÜ Rektörlüğü’nün çelişkisi

– İTÜ rektörlüğü açıklamasında 3 tane pirinç numunesinden bahsediyor. Oysa MOBGAM 3 değil toplam 11 numuneyi test etti.

– Rektörlüğün dünkü açıklamasında yer alan numune numaraları, MOBGAM’ın test ettiği numunelerin hiçbirinin numarasına uymuyor.

Rektörlüğün verdiği numune numaraları:

MRS00022996
MRS00032270
MRS00032375

MOBGAM’ın test ettiği numunelerin gümrük mühür numaraları:

MRS00034944
MRS00083214
MRS00083330
MRS00083332
MRS00000908
MRS00000913
MRS00000924
MRS00000925
MRS00000932
MRS00000939
MRS00000967

– GDO’ya karnımız tok

– Geçtiğimiz yıl gıda amaçlı GDO başvurularının geri çekilmesi için yürüttüğümüz kampanyaya 400 bine yakın insan katılmıştı. Böylece hep birlikte gıda amaçlı GDO’ların ülkemize girmesini engellemiştik.

– Bu kez de hedef, ‘Bulaşma’ adı altında GDO konusunu esnetmeye çalışan yasa tasarısının geri çekilmesi ve gıdadaki GDO’ların hemen kanunla yasaklanması.

Greenpeace