Bafa’ya Kirlilik Bu Yıl Erken Geldi

bafa golu

Yıllardır doğaya ve etrafına hayat veren Bafa Gölü, Ege Bölgesi’nin en büyük doğal gölü. Sığ bir göl olması ve zengin florası sayesinde su kuşları için de önemli bir barınma ve beslenme alanı. Büyük Menderes Deltası’ndan gelen tepeli pelikanlar ve flamingolar da yıl boyunca gölde görülebiliyor. Toplamda 261 kuş türü, bunun yanı sıra 325 bitki, 22 sürüngen ve 19 memeli türüne ev sahipliği yapan Bafa Gölü, doğal değerlerini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya.

Tabiat parkı, doğal ve arkeolojik sit ve önemli kuş alanı olan Bafa Gölü, bu yıl Mayıs ayının başlamasıyla yeşil renge büründü. Gölü besleyen en önemli kaynak olan Büyük Menderes Nehri’nin bu kirlilikte önemli payı var.

bafa

Nehirle birlikte gelen organik kirlilik, su akışının azaldığı, tarımsal su ihtiyacının arttığı yaz aylarında, Göl’ün oksijen miktarının azalarak ötrofik hale geçmesine neden oluyor. Kirliliğin temeli olarak endüstriyel ve kentsel kullanımlarda suyun nehre arıtılmadan verilmesi olduğunu gözleniyor. Bununla birlikte tarımsal uygulamalarda kullanılan aşırı kimyasal ilaç sonucu sudaki azot ve fosfat yüklerinin artması da gölün su kalitesini düşüre önemli bir neden.

Her yıl yaz aylarında, su miktarının azalması ve büyük çoğunlukla Büyük Menderes’ten gelen kirlilik yapıcı maddelerin yoğunluğunun artması sonucu oluşan ötrofikasyon problemi bu yıl, kış aylarının kurak geçmesi ve gerekli cansuyunun kış döneminde de gölü besleyememesi sebebiyle daha erken meydana geldi. Bafa Gölü’nde her yıl gerçekleşen kirlilik sorunun giderilmesi için, gölün beslendiği kaynak olan Büyük Menderes Nehri’nin aşağı ve yukarı havzasının bir bütün olarak ele alınarak değerlendirilmesi ve yönetilmesi gerekmektedir. Havzadaki suyun kirlenmesine neden olan etkenler gerçekçi çözüm önerileri geliştirilerek bertaraf edilmelidir.