Ayı ve İnsan

55 dakikalık tek bölümden oluşan Ayı ve İnsan belgeselinin yapımı yaklaşık 2 yıl sürdü. 15 ayda tamamlanan çekimler, Artvin, Rize, Kastamonu ve Bolu’da gerçekleştirildi. Yaklaşık 150 çekim gününde, gece ve gündüz yapılan çekimlerde 160 saate yakın görüntü elde edildi.

Türkiye’de yaşayan tek ayı türü olan boz ayının kısaca tanıtıldığı belgesel, ayılar ve insanlar arasında yaşanan çatışmaya ve bu sorunun çözümü için yürütülen bilimsel çalışmalara yer veriyor.

Batı ve Doğu Karadeniz insanının renkli anlatımıyla izleyiciye aktarılan ayı öyküleri arasında, ilginç karşılaşmalar, ayının insana saldırdığı olaylar ve ayı zararlarıyla ilgili şikâyetler yer alıyor. Bu öykülerin başrolünde olan ayılar ise, kendi yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Belgeselin bilimsel danışmanlığını üstlenen Doğa Derneği’nin amacı, sorunun çözümsüz olmadığını göstermek.

Belgeselin çekimlerinde güçlü tele zoom objektifler, gece çekimleri için kızılötesi ışıklar ve harekete duyarlı kamera sistemleri kullanıldı.

TRT’de High Definition (HD) olarak çekilen ilk belgesel olan Ayı ve İnsan, Sony ve Canon’un sponsorluğunda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirildi. Aselsan gece görüş dürbünleri, Alpinist ise çeşitli dağcılık malzemeleri sağlayarak projeye destek verdi.

TV Katalunya tarafından satın alınan belgesel, İspanya’da da yayınlanacak.