Avrupa Parlamentosu orkinosları koruma desteği verirken, Türkiye ne yapıyor?

Greenpeace, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) ve İtalyan Hükümeti’nin soyu tükenmekte olan Akdeniz mavi yüzgeçli orkinoslarının korunması için destek verenler arasına katılmasını önemli bir adım olarak yorumladı. Bu açıklamalar, bu canlının resmi olarak ‘soyu tehlike altında olan türler’ listesine alınmasının mart ayında tartışılacağı uluslararası CITES toplantısı öncesinde yer aldı.

Dün yapılan oylama sonucu Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi, Avrupa Komisyonu’nu ve AB üye ülkelerini, Soyu Tükenmekte Olan Türlerin Uluslararası Ticareti Konvansiyonu (CITES)’nun Appendix 1 listesine, mavi yüzgeçli orkinos türünün eklenmesini desteklemeleri konusunda acil eyleme çağırdı. Böyle bir karar, mavi yüzgeçli orkinos avını ciddi ölçüde azaltacak bir önlem olacak. Avrupa Birliği’nin 12–25 Mart’ta gerçekleştireceği CITES toplantısı öncesi resmi bir tavır sergilemesi bekleniyor. Avrupa Parlamentosu’nun açıklaması, İtalyan Hükümeti’nin duyurusundan hemen sonra geldi. İtalya Balıkçılık Bakanlığı bu kararıyla yalnızca uluslararası ticaret yasağını desteklemekle kalmadı, aynı zamanda 2010 yılı için orkinos gırgır teknelerine bir yıl moratoryum getirerek avlanmalarını durdurdu. Buna karşılık parakete ile orkinos avlanmasına izin verdi.

Türkiye, orkinosların ve kendi balıkçısının geleceğini korumalı!

ICCAT yıllarca kendi bilim adamlarının tavsiyelerini göz ardı ederek önerilen sınırların çok üzerinde avlanma kotalarına izin verdi. 2006’dan beri bilim adamları, mavi yüzgeçli orkinos stoklarının acınası durumu konusunda uyarıyor ve 15,000 ton toplam av miktarının üzerine çıkılmaması, yumurtlama alanlarında kritik zamanlar olan mayıs ve haziran aylarında avlanılmamasını tavsiye ediyorlardı. Ancak bu tavsiyelere hiçbir zaman uyulmadı. 2009’da yine ICCAT’in kendi bilim komitesi yayınladığı raporda mavi yüzgeçli orkinos popülâsyonunun, bu avcılığın ilk başladığı zamandan bu yana yüzde 15 azaldığını bildirdi. Bu değerli türün tamamen yok olmasını engellemek için geriye bir tek uluslararası ticaretinin yasaklanması ve avcılığın durdurulmasını sağlamak kaldı.

Greenpeace Akdeniz, Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, Akdeniz’deki avcı ülkelerin bu değerli stoğun durumu ile ilgili bilimsel gerçekleri ve üzerlerine düşen sorumluluğu daha fazla görmezden gelemeyeceklerin söylüyor. Türkiye, Akdeniz’deki en büyük av filosu ve çiftlik kapasitesine sahip ülkelerden biri ve bugüne dek ortaya çıkarılan yasadışı faaliyetleri nedeniyle kötü bir üne sahip. Dökmecibaşı, Akdeniz’in en önemli türlerinden birini ve bir yandan da kendi balıkçısının geleceğini kurtarmak konusundaki niyetini göstermesi için Türkiye’yi acilen söz konusu uluslararası ticaret yasağını destekleyenler arasına katılmaya çağırıyor.

Greenpeace, dünya denizlerindeki tahribatın iyileştirilebilmesi ve orkinos gibi türlerin aşırı avlanmasına uzun vadeli çözüm önerisi olarak, tüm tahrip edici faaliyetlere kapatılmış ve tam koruma altında bir deniz rezervleri ağının oluşturulması için kampanya yürütmektedir. Balear Adaları ve Kıbrıs Kanalı’nın da içinde olduğu, Akdeniz’deki mavi yüzgeçli orkinos yumurtlama alanları da acilen koruma altına alınması gereken deniz alanlarıdır. Uluslararası irade bir yandan bu türün ticaretini yasaklamak için ilerlerken, bir yandan da acilen bu alanların deniz rezervi olmasını sağlamalıdır.