Artvin Cerattepe’de Madene Hayır! Altına da, Üstüne de Dokunma!

1990’lardan bu yana defalarca madencilik faaliyetlerine açılmak istenen Artvin Cerattepe’nin eşsiz doğasına Yeşil Artvin Derneği’nin öncülüğünde 258 yurttaşımız sahip çıktı ve 12 Haziran 2012’de Rize İdare Mahkemesi’nde ilgili bakanlık aleyhine verilen madencilik lisansının iptali için dava açtı.

Dava ile ilgili olarak iki kez durdurma ve iki kez de iptal kararı veren Rize İdare Mahkemesi, yapılan son duruşmada talebi reddetti. Davalıların başvurusu sonrasında Trabzon Bölge İdare Mahkemesi19 Ekim 2012 tarihinde Rize İdare Mahkemesi’nin ret kararını bozarak bir kez daha çalışmaları durdurdu. Davada çok önemli bir dönemece gelindi; Rize İdare Mahkemesi 14 Şubat 2013 tarihinde yapılacak duruşmada ya 3. kez projeyi iptal edecek ve Cerattepe’yi yok olmaktan kurtaracak ya da kararını değiştirmeyerek Cerattepe’nin doğasının tahribinin önünü açacak.

TEMA Vakfı’nın 2007 – 2011 yılları arasında sürdürdüğü Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi kapsamında özellikle dikkat çektiği bölge, dünyada doğa korumada öncelikli en önemli ‘25 Sıcak Nokta’dan birisi ve bir doğa harikası. Söz konusu bölge içinde yer alan Artvin Cerattepe, doğal yaşlı ormanları, çok sayıda endemik türü, zengin yaban hayatı, ormanlarla kaplı muhteşem manzaralı dağ ve vadileri, milli parkları, tabiat koruma alanları ve su varlığı ile ülkemizin en önemli doğa alanlarından birisi.

Artvin Cerattepe daha önce de madencilik faaliyetlerine açılmak istenmiş, ancak mahkeme kararı ile lisans iptal edilmişti. 2011 yılında ilgili Bakanlık ülke genelinde 1.343 maden alanı ihale edeceğini açıkladı ve bu alanlar arasında Cerattepe ve Genya’da vardı. 17 Şubat 2012 tarihinde daha önce verilen yargı kararları göz önüne alınmadan ihale gerçekleştirildi ve Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde mücadele kaldığı yerden devam etti.

Cerattepe’de madencilik faaliyetlerinin yapılmak istenen alanın toprak yapısı erozyon tehdidine açıktır ve bölge içme suyunun sağlandığı kaynağa çok yakın planlanmıştır. Bölgenin sürdürülebilir doğa koruma planları ile korunması gerekirken, proje nedeniyle milyonlarca ağaç kesilecek, alanda erozyon tehdidi artacak, su varlığı tüketilecek ve kirlenecektir.

TEMA Vakfı olarak ülkemizin doğasına yönelik tehditlerin yerelde mücadele eden duyarlı yurttaşlarımız sayesinde durdurulacağına inanıyoruz. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde Artvin Cerattepe’yi kurtarmak için mücadele edenleri destekliyor, yargının da aynı şekilde bölgeyi kurtaracak bir karar alacağına dair inancımızı koruyoruz.

TEMA Vakfı