Aras Nehri Kuş Cenneti’ne Hep Birlikte Sahip Çıkalım!

Türkiye kuş türlerinin çoğunu ve kara hayvanlarının % 40’ını barındıran Aras Nehri Kuş Cenneti’ni korumak için KuzeyDoğa Derneği bir kampanya başlattı.

240 kuş türüyle Türkiye’nin kuş türlerinin çoğuna ve tüm kara hayvanlarının % 40’ına ev sahipliği yapan Kars – Iğdır sınırındaki Aras Nehri Kuş Cenneti’nin ve canlılarının sular altında kalmaması için düzenlenen kampanyaya destek gün geçtikçe artıyor.

Daha ilk hafta 4 bin destekçinin imzasıyla desteklenen kampanya şu anda 5.700 imzaya ulaştı ve 400 yorum aldı. Kampanya www.change.org/araskuscenneti sayfasında yer alıyor.

Kampanyaya yöre halkı da yoğun ilgi gösteriyor ve destek sağlıyor. Sular altında kalacak köylerde büyüyen akademisyen ve müzisyen Savaş Öztürk ve eşi Sevgi Öztürk’ün kampanya için hazırladığı etkili ‘Tuzluca Oluyorum’ şarkısı ve klibi bölgenin zenginliğini gözler önüne seriyor.

http://www.youtube.com/watch?v=vG79jzXf88w Klip, kampanya destekçilerinin sayılarının artmasına katkı sağlamaya devam etmekte ve herkesi çocuklara ve Aras’ın canlılarına kıymamaya davet etmektedir. Savaş & Sevgi Öztürk tarafından hazırlanan ‘Tuzluca Oluyorum’ klibini izlemek için kampanya sayfasını www.change.org/araskuscenneti ziyaret edebilirsiniz.

Su altında kalma tehlikesi sürerken ve alınacak kararlar beklenirken, Aras’ta yaşam aynı güzellikte sürüyor. Aras Nehri Kuş Cenneti kuşları, diğer canlıları ve gönüllülerini ağırlamaya devam ediyor. KuzeyDoğa Derneği Aras İstasyonu’nda ilkbahar sezonu kuş halkalama çalışmalarına başladı ve daha ilk 2 haftada 599 kuş yakalanarak halkalandı. Bu yıl halkalama çalışmalarına daha göç başlamadan erken başlayan ekip, kara rağmen ilk 2 haftada kaydettiği 69 kuş türü ile alanın kışlayan türler açısından da çok önemli bir yer olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Kukumav Kuşu

Doğu Anadolu Platosu kışın tamamıyla donduğu için, kış koşullarında neredeyse hiç kuş yaşayamıyor ama 1.000 – 1.500 metre daha alçakta olan Aras Nehri Kuş Cenneti, kuşlar için yakında bulunan bir sığınak ve kışlama alanı. Etrafı soğuk ve çorak dağlarla kaplı ve alçak irtifadaki bu cennet, sadece su vahası değil aynı zamanda bir ılıman iklim vahası özelliği de taşımakta. Bu özelliği de bunca canlının yaşamı için bu alanı kritik öneme sahip kılıyor.

Aras Nehri Kuş Cenneti Türkiye’deki 470 kuş türünün çoğunun tek bir yerde görülebildiği eşsiz bir sulak alan. Aras Nehri Kuş Cenneti’nin merkezindeki Iğdır’ın örnek köyü Yukarı Çıyrıklı ise, Doğu Anadolu’da en çok kuş türünün kaydedildiği nokta. Dünyaca Önemli Doğa Alanları olarak tescillenmiş Iğdır Ovası ve Aras Nehri’nin kesişimindeki bu sulak alan, dünyanın en önemli kuş yollarından biri olan Afrika – Avrasya kuş göç rotası üzerinde bulunuyor. Aras sadece kuşlar için değil, memeli, amfibi ve sürüngenler gibi diğer kara hayvanları için de çok önemli bir alan. Tüm bunlar buranın kesinlikler korunması gerekliliğini gösteriyor. Ama dunya çapında önemli bu doğa alanı resmi koruma altında değil. Daha birkaç yılda Türkiye’deki 802 kara hayvanı türlerinin % 40’ının kaydedildiği bu eşsiz sulak alan yok edilmeyip korunursa ve bilimsel çalışmalar devam ederse, biyologlar Prof. Dr. Ahmet Karataş, Prof. Dr. Bayram Göçmen ve Doç. Dr. Çağan Șekercioğlu Türkiye kara hayvanı türlerinin yarısının burada tespit edileceğini düşünüyor.

Aras Nehri Kuş Cenneti’nin barındırdığı en ilginç canlılardan biri kuşkusuz minyatür bir kanguruyu andıran ama aslında bir kemirgen türü olan Beş Parmaklı Araptavşanı (Allactaga elater). Türkiye’de sadece Iğdır’da bulunuyor. Kuyruk hariç boyu 9 – 12 santim arasında değişen Beşparmaklı Araptavşanı, boyunun 10 misli yüksekliğe ve 30 misli uzaklığa zıplayabilmekte.

En önemlisi, ürediği tespit edilen tek yer Aras Nehri Kuş Cenneti. Alanda yoğun bir şekilde ürediği tespit edilen bu kemirgenin ilk yuvası 2007 yılında KuzeyDoğa Derneği tarafından keşfedildi ve bu hızlı gececil hayvan büyük bir çabanın sonunda Doç. Dr. Çağan Șekercioğlu tarafından fotoğraflandı. Tuzluca Barajı yapılırsa yerdeki deliklerde yuvalayan bu şirin ve ender hayvanın yaşam alanı da sular altında kalacak ve bu hayvanlar boğulacak. Kemirgen bir tür olan ancak minik bir kanguruyu andırdığı için ‘Iğdır’ın minyatür kangurusu’ diye de tanımlayabileceğimiz Beşparmaklı Araptavşanı ülkemizde sadece Iğdır’da yaşıyor ve en önemli üreme alanı Aras Nehri Kuş Cenneti.

Beşparmaklı Araptavşanının, kuşların, diğer canlıların ve Aras’ın çocuklarının yaşam alanı olan bu cennet desteklerinizi bekliyor. Kampanyaya destekleriniz için:  www.change.org/araskuscenneti