Antrenman Yapılmıyor!

İzlemeye çalıştığımız çoğu karşılaşmadan elde ettiğimiz algılar, takımların kondisyonel açıdan güçlü olmadıklarını gösteriyor. Bunun birinci nedeni kuşkusuz antrenman yapma veya yapmamaktan geçmektedir. Antrenmanlarla geliştirdiğimiz birçok özellik, eğer düzenli aralıklarla ve şiddetlerde yapılmazsa sporcuya bir şey verememektedir. Keza takım taktiğinin oluşması ve korunması için hedefe yönelik egzersizler kullanılamıyorsa durum daha da vahim düzeylere varmaktadır.

Avrupa Kupaları’nda ki bazı takımlarımızın başarılı olamamasındaki birinci neden araların çokluğu ve erken antrenmanlara başlayamamalarıdır. Basketbolda bazı takımların kulüp düzeyinde sıkıntı yaşadıklarını işaret etmektedir. Futbolda milli takımımızın durumu hepimizin bildiği gibi artık zorlamalarla veya dolduruşlarla bu işin olmayacağını kesinlikle kanıtlar niteliktedir.

Bu gibi durumlardan uzaklaşabilmenin yolu ciddi şekilde planlanmış antrenman eğitiminden geçmektedir. Bunu gerçekleştirmenin şekli antrenörlerin eğitimlerinin yeniden gözden geçirilmesi ile mümkün olabilecektir. Birçok federasyon gelişim seminerleri düzenlemektedir. Buralara çağrılan eğiticilerin anlattıkları ne yazık ki pek taraftar bulamamakta ve neredeyse sıkıntı yaratmaktadır.

Antrenörler, belki de yanlış anlaşılabilecektir ama artık derhal ‘aspirin’ özellikli bir ders veya sunum istemektedirler. Gelenlerin çoğu önce bu işin felsefesini ve tarihsel gelişiminden söz etmektedirler. Bu değişimlerin antrenman yapısı ve performansa olan etkilerini anlatmaya başladıklarında salonun yarısı boşalmış durumda olmaktadır.

Bir başka sıkıntılı durum, üniversite eğitimleri esnasında uygulamaya yönelik konuların anlatılmasında yaşanan eksikliklerdir. Teorik anlatılan konuların uygulama ile birlikte sunulmayışı ciddi pratik eksikliğini getirmektedir. Bir de spora özgü alıştırmalarla bezenmiş programlar yapılmayınca büyük bir bilgi eksikliği ortaya çıkmaktadır.

Üniversite deyince spor okullarındaki öğrencilerimizden söz ediyoruz. Onların spor geçmişi ile gelmeleri tabloyu biraz kolaylaştırıyor. Ama sporda uzakta iseler durum tam tersi olabiliyor. Bu bilgi eksikliğini gidermenin yolu yapılacak gelişim seminerlerini izlemekten geçmektedir. İster üniversite ister federasyon olsun, bu kurumların düzenledikleri eğitim fırsatları hızla değerlendirilmelidir.

Koşmayan, mücadele etmeyen, taktik anlayışını sergileyemeyen, kale, pota, file önünde bocalayan, uygun bir psikolojik destek alamayan sporcularımızın çok başarılı olmalarını bekleyemeyiz. Her başarısızlığın arkasında antrenman eksikliği ve bununla beraber yetersiz psikoloji desteğidir.

Antrenmanlar psikolojik desteklerle yapılırsa anlamlı olur. Ama para yok, borç çok ve bir de testlere gerek yok diyen bir zihniyet varsa orada yapılacak çok şey yoktur!

Antrenman sporun temelidir…