Antalya Nükleer Karşıtı Platform Akkuyu’yu Anlatıyor!

Akkuyu’da nükleer santrale karşı çıkmak amacıyla kuruluna çadır kampa katılan Antalya Nükleer Karşıtı Platform, Akkuyu’da yaşananları Antalyalılara anlatıyor.

Türkiye’de nükleer santral yapılmasını istemedikleri için 24 Temmuz 2011’den itibaren Akkuyu’da çadır kamp kurulduğunu ve bu kampa Antalya NKP olarak katılma kararı aldıklarını belirtiler.

Akkuyu’ya kurulacak bir nükleer santralin ilk olarak Mersin ve Antalya’yı etkileyeceğini ve bu nedenle de bu konuya duyarsız kalınamayacağını belirterek; Antalya olarak nükleer santrale ‘neden’ karşı olduğumuzu tüm şehrimize anlatmak durumundayız dediler.

Antalya’nın yanı başında yaklaşık 150 km’lik bir mesafede Akkuyu’da, dünyanın ‘en tehlikeli teknolojisi’ olan nükleer santral kurulmak istendiğini belirterek;

 Antalya’nın yanı başında böyle tehlikeli bir santralin kurulması Antalya adına ‘çok çok büyük bir felaketin adı olacaktır.’

Fukuşima Dai – içi Nükleer Santral kazasının ardından Japonya’nın dünyaya gıda ihracatının durma noktasına geldiğini belirten Antalya NKP; bir tarım şehri olan Antalya’nın böyle bir durumda ‘dünyaya yaş sebze ve meyve ve de çiçek ihracatı yapamayacağını belirttiler.’

Antalya halkının en büyük ihracat kalemlerinin başında gelen yaş sebze, meyve ve çiçeğin tüm Avrupa ülkelerine yapıldığını, en küçük bir şüphede bile Avrupa ülkelerinin bu alımları hemen durduracaklarını şimdiden görmek gerek dediler.

Fukuşima Dai – içi Nükleer Santrali’nde meydana gelen kazadan sonra süt, ıspanak gibi gıda ürünlerinde, içme sularında ve ardından da deniz ürünlerinde ve balıklarda görülen radyasyon nedeniyle tüm dünyanın gözleri önünde Japonya’nın ihracatı durma noktasına gelmiştir, dediler.

Japonya, bugün radyasyon nedeniyle ekonomik olarak büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Japonya’nın ihracatında % 70 azalma ve ekonomisinde de ciddi çalkantılar yaşamaktadır.

Antalya olarak nükleer santrale izin verme durumumuzda biz de aynı sıkıntıları yaşamak zorunda kalacağız ve bu ürünleri ihracat yapma şansımız kalmayacaktır.

Şu anda Japonya’da binlerce dönümlük tarım alanlarına çiftçilerin – insanların giriş –  çıkışı yasaklanmıştır. ‘Mersin’de fay hattı üzerinde ve deprem riski taşıyan Akkuyu’da nükleer santral yapıldığı takdirde’ bir kaza halinde Mersin ve Antalya bölgesinde binlerce dönüm alanda tarım yapılamayacağını dile getirdiler.

Japonya yaşadığı bu kazadan ders alarak Sinop’ta nükleer santral yapmaktan vazgeçmiştir. Biz de Türkiye olarak ders almalı ve nükleer santralden vazgeçmeliyiz!

Biz Antalya olarak, yanı başımızda böyle bir santrale izin vermeyeceğiz ve bu nedenle Antalya halkını bilinçlendirmeye ve bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Bilindiği gibi, Antalya tarımının başına bela olacak Akkuyu’da kurulmak istenen nükleer santral ile ilgili son imzayı Rusya Devlet Başkanı Medvedev atmıştır.

Bu santrali Ruslar yapacak; santralde çalışacak, 200 – 300 kişilik teknik ekip Rusya’dan gelecek, Rus şirketi santralin yüzde 100 hissesine sahip olacak, eğer Rus şirketi isterse santraldeki payı yüzde 51’in altına düşmeyecek şekilde geri kalan hisseleri satabilecek, ancak çoğunluk hisse hep Rusya’da kalacaktır.   

Bizler nükleer santrale izin vermeyeceğiz!

ANTALYA NÜKLEER KARŞITI PLATFORM