9. Enerji Sempozyumu

enerji sempozyumu sirtcantam

TMMOB adına Elektrik Mühendisleri Odası tarafından gerçekleştirilen Enerji Sempozyumu bu yıl ‘Toplumsal Etkileri Çerçevesinde Enerji’ ana temasıyla yapılacak. Ankara’da İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Konferans Salonu’nda 12 Aralık Perşembe günü başlayacak ve 3 gün sürecek olan 9. Enerji Sempozyumu’nun programı belli oldu.

Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgede yaşanan yoğun karmaşa ve enerji pazarlıklarının gündem oluşturduğu günümüzde Enerji Sempozyumu’nun açılış bildirisi de Gazeteci – Yazar Faik Bulut’un sunacağı ‘Enerji ve Savaş’ başlığına ayrıldı. İlk gün açılış konuşmaları ve açılış bildirisinin ardından öğleden sonra ‘Enerji Ekonomisi’ ana başlığı altında 2 bölümden oluşan oturum gerçekleştirilecek. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş’ın yöneticiliğini yapacağı ilk oturumda Neşe Özgen ‘Enerji Politikalarında Yeni Bir Konumlanma: Irak Kürdistanı ve Enerji Politikalarıyla İmtihanı’, Baha Kuban ‘Bütün Elektrik Üretim Araçları Halka! Dünyada ve Türkiye‘de Enerji Kooperatifleri’, Aziz Konukman ‘10. Plan`da Öngörülen Enerji Politikaları’ başlıklı sunum yapılacak.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Musa Çeçen’in başkanlığında gerçekleştirilecek olan oturumun ikinci bölümünde ise Turhan Çakar ‘Enerji Politikalarının Toplumsal Etkileri ve Tüketici Hakları’, Şayende Yılmaz ‘Enerji Ekipmanlarının Yerli Üretimi’, Kemal Ulusaler ‘Toplumsal Etkileri Çerçevesinde Enerji’ başlıklı sunumlarını gerçekleştirecekler.

Sempozyum ikinci gün çalışmaları sabahtan ‘Enerji Verimliliği’, öğleden sonra ise ‘Enerji ve Çevre’ başlıklı oturumlarla devam edecek. Makine Mühendisleri Odası Sekreteri Ercüment Ş. Cervatoğlu’nun yöneteceği ikinci günün ilk oturumunda, Betül Akyürek, Fehmi Görkem Üçtuğ, Tuğçe Gürbüz, Olcay Buğu Bekdikhan’ın ortak çalışması ‘İstanbul Metrobüs Hattında Elektrikli Otobüslerin Kullanımının Fizibilite Analizi’ sunulacak. Oturumun ikinci bildirisi Wietze Lise’nin ‘Türkiye’deki Enerji Verimliliğinin Bir Değerlendirmesi’ olacak. A. Berk Kurtuluş da ‘Farklı Giriş ve Çıkış Sıcaklıklarındaki Radyatörlerin Isıl Performans ve Maliyet Açısından Karşılaştırılması’ konulu bildirisini sunacak. Oturumun son sunumu ise Emre Metin ve Yücel Tekin’in ‘Enerji Verimliliği Sürecinin Değerlendirilmesi’ konusuna ayrıldı.

Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu’nun yöneteceği öğleden sonraki ‘Enerji ve Çevre’ oturumunda ise Alâeddin Bobat ‘HES Projelerinde Çevresel Etkiler’, Yusuf Gürsucu ‘Enerji, Kimin İçin ve Neye Rağmen!’, Fevzi Özlüer ve Sinan Erensü ‘Sınıf, Mekân ve Müşterekler… HES ve Termik Karşıtı Hareketin İmkân ve Sınırlarını Tartışmak’, Av. Mehmet Horuş ‘ÇED RAPORU: Hukukla Bilimin Mutsuz Evliliği’ başlıklı sunumlarını yapacaklar.

Sempozyumun son gün programı kapsamında ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları’, ‘Enerji Özelleştirmeleri ve Serbestleştirme Uygulamaları’ başlıklı iki oturumun yanı sıra İzzettin Önder ve Ahmet Haşim Köse’nin katılacağı ‘Yeni Dünya Düzeninde Uluslararası İlişkiler Bağlamında Enerji Ekonomisi’ başlıklı söyleşi ile ‘Nükleer Enerji Paneli’ düzenlenecek.

TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Özbek’in yöneteceği ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları’ oturumunda ilk bildiri ‘Türkiye’de Lisanssız Enerji Üretiminin Fizibilite Analizi: Müstakil Bir Ev İçin Rüzgar Türbini – Güneş Paneli Hibrit Sistemi – Olcay Buğu Bekdikhan, Fehmi Görkem Üçtuğ, Betül Akyürek ve Mert Efe Çelik`in çalışmasına, ikinci bildiri de ‘Kapasite Faktörü Analizi Kullanılarak Rüzgar Türbini Seçimi’ başlıklı İlker Mert, Cuma Karakuş ve Bahattin Tanç’ın ortak çalışmasına ayrıldı. İsmail Küçük ise ‘Su mu? Enerji mi? Ya da Ne?’ başlığı altında oturumun son sunumunu yapacak.

Sempozyum Yürütme Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük’ün yöneteceği ‘Enerji Özelleştirmeleri ve Serbestleştirme Uygulamaları’ başlıklı son oturumda ise Özlem Döğerlioğlu Işıksungur tarafından ‘Elektrik Piyasasında Mevzuat Değişikliği Sonrası Ortaya Çıkan Hukuki Yapı’, A. Uğur Gönülalan tarafından ‘Türkiye Petrol Sektöründeki Özelleştirmelerin Yurt İçi Ve Yurtdışı Arama Üretim Faaliyetlerinin Geleceğine Etkilerinin Değerlendirilmesi’, Olgun Sakarya tarafından ‘Enerji Özelleştirmeleri ve Serbestleştirme Uygulamaları’ başlıklı bildiri sunulacak.

9. Enerji Sempozyumu, TMMOB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Hüseyin Yeşil tarafından yönetilecek olan ‘Nükleer Enerji’ paneliyle kapanacak. Panelde, Hasan Saygın ‘Sürdürülebilir Enerji Politikaları Ve Nükleer Enerji’, Özgür Gürbüz ‘Çevreci nükleer santral olur mu?’ sunumu yaparken, Nedim Bülent Damar ve Erdal Apaçık ise EMO Nükleer Enerji Raporu üzerine sunumlarıyla panele katılacaklar.