İsim Şehir Oyunu

Çocukluğumda, en sevdiğim oyunların başında; ‘isim şehir’ oyunu gelirdi. Boş bir kâğıt ve kalem ile her yerde en az iki kişi oynanan bu oyunun, eğlendiriciliğinin yanında bilgilendirici de bir özelliği vardır. Boş kâğıt üzerine, herkes tarafından ortak olarak üzerinde anlaşılmış kategorilere uygun kelimeler yazılıp, grafik oluşturulduğunda oyuna başlanabilir. Bundan sonra, oyuncuların belirlediği bir harfe göre oyun şekillenir.

Ülkemizin her yerinde oynanan bu oyunun kategorileri; isim, şehir, bitki, hayvan, eşya, ülke, artist, araba markası ve yer şekilleri diye uzar giderdi. Bazen öyle olurdu ki, özellikle artist kategorisinde uygun kelime bulunamazdı. Bazı uyanık oyuncular, uyduruk bir artist ismi söyleyerek hiçbir zaman yenilmezlerdi. Bilgiyi test etme imkânımız olmadığı için, o uyduruk isimde bir artist yaşadığına inanırdık. Ve bundan sonraki oyunlarda, o yanlış bilgiyi kullanırdık. Keyifli ama bir o kadarda uydurma ve hayali yer, kişi isimlerinden oluşan bu oyun uzar giderdi.

Sonra uyduran da buna inanır ve hayali isimler gerçekmiş gibi olur zihninde yer alırdı; bazı yerler, bazı kişiler, bazı isimler gibi… Ama bazı yerler de var ki yaşamın iki temel olgusunda (doğa ve kültür), her harften uygun kelimeler bulmak mümkün. Hem de gerçek, hayali olmayan.

Örneğin, Karabük’ün ilçesi Eskipazar. Eskipazar’da, her harften gerçek isimlere ulaşmak mümkün. Uyanıklığa gerek olmadan kazanabilir oyunu. Eskilerin deyimi ile Eskipazar, ‘ismi ile müsemma’ bir yer. ‘Ülkemizde böyle de bir yer de var mıymış?’ dedirtecek kadar doğal ve kültürel değerlere sahip…

Eskipazar İlçesi sınırları içerisinde, şehre 1 km mesafede, Karadeniz’in Zeugma’sı; Hadrianoupolis antik kenti bulunuyor. Şu sıralar Hadrianoupolis antik kentinde, geçmişten geleceğe doğru bilgi aktarmak için titiz bir çalışma yürütülüyor. Bu titiz çalışmayı Eskipazar Kaymakamlığı’nın desteği ile dergimize taşıdık ve bu gerçek şehri siz okuyucularımızla paylaştık…

2005 yılında başlayan yolculuğumuzda 42. sayıya ulaştık. Bize değer katan tüm okurlarımıza teşekkür ederiz.

İsmail Şahinbaş

sayi 42