4. Bayramiç Tohum Takas ve Yerel Ürünler Şenliği 25 – 26 Nisan’da

bugday sirtcantam

25 ve 26 Nisan’da 4. Bayramiç Tohum Takas ve Yerel Ürünler Şenliği, Gıda Topluluklarında Sorunlar ve Çözümler Çalıştayı ve Yerel Meyveler için Alternatif Dost Çözümler Paneli düzenleniyor.

25 Nisan Cuma günü Buğday Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güneşin Aydemir’in moderatörlüğünü yapacağı ‘Gıda Topluluklarında Sorunlar ve Çözümler’ çalıştayı ve Cem Birder moderatörlüğünde ‘Yerel Meyveler için Alternatif Dost Çözümler’ konulu bir panel gerçekleşecek.

Buğday Derneği’nin, Bayramiç Belediyesi ile ortak düzenlediği 4. Bayramiç Tohum Takas ve Yerel Ürünler Şenliği, 26 Nisan Cumartesi günü kapalı pazar yerinde gerçekleşecek. Şenlikte yerel ürün tezgâhları açılacak. Şenlik dolayısı ile yapılacak açılış konuşmasının ardından saat 12.00’de tohum takas masalarında takas gerçekleşecek.

Panel ve çalıştay detayları şöyledir:

Yerel Meyveler için Alternatif Dost Çözümler Paneli / Moderatör: Cem Birder 

Moderatör Cem Birder, panelin konusunu şöyle açıklıyor: Kontrollü koşullarda daha verimli ve daha uzun raf ömrüne sahip olması hedeflerinde, laboratuarlarda ıslah edilmiş meyve türlerinin son yıllarda yaşadığı sorunlar artıyor. Her yıl yapısal olarak güçlenen zararlılara, hastalıklara karşı önerilen kimyasallar ve diğer dış girdiler doz-miktar olarak daha çok kullanılmak zorunda. Bunların birçoğu topraklarımıza ve yeraltı sularımıza zarar verirken, içerdikleri zararlı maddeler insan sağlığı için giderek artan bir tehdit.

Ürünlerin birim fiyatlarının senelerdir düşüşte olması, üreticileri ciddi kaygılara sürüklemekte. Bölgemizde büyük miktarda klasik elma ağacı ne yazık ki gelir getirmediği için son bir yıl içinde kesildi.

Binlerce yıl içinde, iklimsel dalgalanmalara karşı direnç sağlayan yerel meyve türleri son 30 yıl içinde insan eliyle büyük oranda yok edildiler. Yukarda bahsedilen türlerin büyük ticari gelir hayalleri içinde, yerelin lezzet ve kültüründe temel kıymetler taşıyan meyve biyoçeşitliği fakirleştirildi.

Yerel sebze tohumları kadar, yerel meyve ağaçlarının yeniden desteklenmesi, bu üretime uygun alanların tespiti, ülkemizden ve yurtdışından, coğrafyamıza uygun yerel türlerin adaptasyon uygulamaları, meydana gelebilecek seller, kuraklıklar ve mevsim ortalamaları dışında yaşanan sıcaklık ve soğukluk karşısında önemli bir ‘Açık Alan Gıda Güvenliği’ laboratuarı niteliği oluşturabilir. Ayrıca, yerel meyve türlerinin ilaçsız veya çok az ilaç ile yetiştirilme imkânları, hem ekonomik hem sağlık parametreleri açısından büyük avantajlar sağlar.

25 Nisan’da, geleneksel ve yerel meyve ağaçları üzerinde deneyim sahibi insanları buluşmamıza davet ediyoruz.

Gıda Topluluklarında Sorunlar ve Çözümler Çalıştayı / Moderatör: Güneşin Aydemir

Buğday Derneği, UNDP GEF-SGP Küçük Destek Fonu’yla yürütülen Doğal ve Yerel Ürüne Aracısız ve Güvenli Ulaşım projesi kapsamında 25 Nisan Cuma günü Çanakkale Bayramiç’te Gıda Topluluklarında Sorunlar ve Çözümler Çalıştayı düzenliyor.

Topluluk Destekli Tarım, Katılımcı Onay Sistemleri ve benzeri modeller dâhilinde doğal ve yerel gıdayı üretenler, bu gıdayı talep edenler, üreticiyle kullanıcı arasında köprü olanlar ve bu bileşenlerin oluşturduğu, Türkiye’nin farklı yerlerinden gıda toplulukları olarak sürekli dayanışma ve paylaşım içinde olmamız gerektiğine inanıyoruz. ‘Gıda Topluluklarında Sorunlar ve Çözümler’ çalıştayında, gıda topluluklarımızın işleyişinde karşılaştığımız sorunları masaya yatırıp her birimizin bu sorunlara getirdiği çözüm alternatiflerine odaklanacağız. Bu çalıştayda amacımız sorunları tartışmaktan ziyade onları tespit edip somut çözümleri konuşmak ve uyguladığımız çözüm yollarını birbirimizle paylaşmak.

Bu bağlamda Çanakkale Ekolojik Yaşam İnisiyatifi (ÇAYEK) üretici kontrolü, ürün değerlendirme kriterleri ve pazarlama sorunlarına getirdiği çözüm önerilerini paylaşacak. Aynı şekilde diğer illerden gelen katılımcı gruplardan da kendi vakalarını ve uyguladıkları çözümleri anlatmalarını bekliyoruz.