3150 Gençten 53 Doğa Projesi

Adım Adım Oluşumu koşucularının topladığı bağışlar TEMA Vakfı’nın 2013’ten bu yana sürdürdüğü ve Genç TEMA gönüllüleri tarafından uygulanan Dünyayı Kurtaran Adım Projesi’ne aktı. 3150 doğal kahraman 16 bin kişiye ulaştı.

tema

Genç TEMA gönüllüleri Dünyayı Kurtaran Adım Projesi ile 50 farklı ilde 53 yerel çevre projesi gerçekleştirdi. Proje kapsamında verilen çevre ve liderlik eğitimleriyle bulundukları bölgedeki çevre sorunlarına ilişkin farkındalığı artan gençler yerel çevre projeleri geliştirip uyguladı. Bu eğitimi alan gençlerin sayısı 3150 olurken, 53 yerel çevre projesiyle yaklaşık 16 bin kişiye ulaşıldı.

Projelerden örnekler

Gençler su kirliliğinden kuraklığa, anız yangınlarından biyoçeşitliliğe kadar farklı alanlarda projeler gerçekleştirdi.

Acı Çay’ı araştırdılar

Çankırı Karatekin Üniversitesi Genç TEMA Topluluğu, Acı Çay’ın kirliliğine dikkat çekmek için öncelikle Çankırılıların bu konudaki görüşlerini öğrenmek amacıyla bir kamuoyu araştırması yaptı. Şehir merkezinde yaşayan 200 kişinin katıldığı ve yüz yüze anket yöntemi ile gerçekleşen araştırmada sorun ve beklentiler saptandı. Ankete katılanların % 76’sı çay ve çevresinin yeterince temiz tutulmadığını, % 76’sı çayın kirliliğinin insan ve doğa sağlığını etkilediğini, % 59’u çayı ve çevresini güvenli bulmadığını, % 61’i ise çayın görüntü kirliliği de oluşturduğunu belirtti. Acı Çay’la ilgili çalışmaları sırasında anketin yanı sıra 300 Çankırılıyla da bilgilendirme görüşmesi yapan gençler araştırma sonuçlarını yerel yöneticilerle paylaşacak.

Buca Üzümü anılarda kalmasın!

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Genç TEMA Topluluğu, İzmir’in meşhur üzüm türlerinden biri olan Buca Üzümü’nün yok olma tehlikesine karşı koruma projesi başlattı. Gençler Buca Üzümü’nün yoğun göç, çarpık kentleşme gibi nedenlerle yok olmak üzere olduğunu tespit etti. Öncelikle Buca Kaynaklar Köyü’nü ziyaret eden gençler, bağ sahiplerinden Buca Üzümü’ne dair sorunları dinledi. Üzüm Kokan Semt Dergisi’ne, Dünyayı Kurtaran Adım Projesi’ni ve Buca Üzümü için yürüttükleri çalışmaları anlattı. Türü korumak için 25 adet asma fidanını toprakla buluşturdu. Gençler, asma fidanlarının bakımını sürdürmeye devam ediyor.

Mardin’in gündeminde anız yakılması vardı

Mardin Artuklu Üniversitesi Genç TEMA Topluluğu’nun gündemindeyse toprağı tehdit eden anız yangınları vardı. Gençler çiftçilere anız yangınlarının zararlarını anlattı, bölgedeki ziraat mühendisleri ile bir araya gelerek danışma toplantılarına katıldı, Mardin Tarım Fuarı’nda stant kurarak anız yangınlarının zararlarına dikkat çekti. Tüm bunların yanı sıra, Mardin İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile görüşmeler yaparak anız yangınlarının önlenebilmesi için talep ve görüşlerini iletti. Mardinli gençlerin çalışmaları sonucunda 700 çiftçiye ulaşıldı.

Eskiden Buralar / İstanbul’un biyoçeşitliliği

10 farklı üniversiteyi kapsayan İstanbul Genç TEMA Toplulukları, yerel projelerini birlikte hayata geçirmeye karar verdi. İstanbul’un kaybolan biyolojik çeşitliliğine dikkat çekmek için kentleşme, Boğaziçi, fundalıklar ve kuş göç yolları konularındaki doğa sorunlarını anlatan kısa filmler çekildi. Sosyal medyada #EskidenBuralar etiketiyle bir kampanya gerçekleştirildi. 1.621 farklı kişi tarafından 9.201 tweet atılan #EskidenBuralar etiketi  Türkiye’de en çok konuşulan konular (trend topic) listesine girdi. Genç TEMA’lar, ünlü isimlerin de desteğini aldıkları kampanya sonrası çarpan etkisiyle yaklaşık 5.000 kişide İstanbul’un kaybolan biyolojik çeşitliliği hakkında farkındalık yarattı.

Türkiye Çöl Olmasın!

TEMA Vakfı