2017 Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları

“2017 Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunlarına (Universiade) adaylığını açıklayan Kocaeli Ekibi, çeşitli tanıtım ve temsil faaliyetlerinde bulunmak üzere 12 – 23 Ağustos 2011 tarihleri arasında Çin’in Şenzen kentini ve yapılmakta olan oyunları ziyaret etti.


Bu ziyarette Üniversitemizden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Arif Demir ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yavuz Taşkıran katıldılar. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Sosyal ve Kültür İşleri Daire Başkanı Ali Yeşildal, Spor Müdür Yardımcısı Levent Atalı hazır bulundular. Bu ekipte Kocaeli Vergi Dairesi Başkanı Yafes Pehlivan ve Spor İl Müdürü Kenan Malkoç yer alıyordu.

Şenzen’de önce 8 – 9 Ağustos 2011 tarihlerinde bir tanıtım masası açıldı. Bu masayı 110 ülkenin temsilcileri ziyaret etti. Ziyaretçilere Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan çeşitli dokümanlar ve CD’ler takdim edildi. Daha sonra Spor Genel Müdürü Yunus Akgül’ün de hazır bulunduğu Resepsiyona Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer, Genel Sekreter Erdoğan Çelebi, oyunlara katılan ülkelerin temsilcileri, FISU’nun yeni Başkanı Claude – Louis Gallien (Fransa), 1. Başkan Vekili Oleg Matytsin (Rusya), FISU Genel Sekreteri Eric Saintrond (Belçika), FISU eski Başkanı George E. Killian (ABD), Çin’in üst düzey spor yöneticileri katıldılar. Bu resepsiyon esnasında üniversitemizi tanıtıcı çeşitli kitap ve dokümanlar ve CD’ler Prof. Dr. Arif Demir tarafından verildi.

Universiade isminde bilinen bu faaliyet dünyada ‘Olimpiyat Oyunları’ sonrasında en fazla branş ve sporcu sayısına sahip önemli bir organizasyon olmaktadır. Bu oyunlar her iki yılda bir yapılmakta ve Kocaeli Kenti Üniversiteleri ile birlikte 2017 için aday olarak gerekli hazırlıkları yapmaktadır. Bu oyunların 2013 yılında olan Rusya’da (Kazan), 2015’deki ise Güney Kore’de düzenlenecektir. 2017 için Türkiye yanında Taiwan ve Brezilya adaylıklarını koydular.

Üniversitemiz bu oyunlar için, gönüllüler, maç analizleri, program akışları, tesis, konaklama (Olimpik köy), Bilimsel Konferans (FISU Conference), kültür ve sanat gösterileri gibi alanlarda yüksek düzeyde destek vermeyi planlamaktadır. 2011 – 2012 eğitim – öğretim yılı başlangıcından itibaren çeşitli konferanslar, seminerler, çalıştaylar, vb. faaliyetlerle bu konuya daha çok ilginin doğmasını amaçlamakta ve algı yaratma çalışmaları üzerine etkinlikler sürdürülmektedir.”

Yukarıda pasaj Kocaeli Üniversitesi’nin web sayfasından aynen alınmıştır. Görüldüğü gibi üniversitemiz konuya hızlı ve esnek bir yaklaşım göstermektedir. Dileğimiz artık her sektörde bu oyunların tanıtımı ve reklamının yapılacağı toplantıların düzenlenmeye başlamasıdır. Birkaç başlığı sizlerle paylaşayım: Öyle ki, tüm taksi şoförlerimize basit ve kolay şekilde öğrenebilecekleri İngilizce kursunu başlatmak zorundayız. Çin’de taksi şoförlerinin neredeyse tamamı İngilizce bilmiyorlardı. Bırakın taksileri, özel görevlendirilmiş araçların sürücüleri bile… Ellerinde yazılı olarak bulunan bazı Çince ve İngilizce kartları size veriyor, işaretlemenizi istiyordu. Orada yazılanların dışında bir yere gidecekseniz o zaman durum fena… Ya bir başka arkadaşına soruyor ya da polislerden yardım isteniyor. Onlar biliyor mu? Hayır… Sonra duruma el koyanın ne olduğunu tahmin ediyor olmalısınız!

Dolayısıyla, her meslek grubu, esnafımız, köftecimiz, şıracımız (Var mı?), kitapçılarımız, manavlarımız, berberlerimiz, öğretmenlerimiz, kentimizin her kesimi bu işe önce İngilizce öğrenmeye başlayarak girişmemiz gerekiyor. Unutmayın, buraya gelecek olan binlerce kişi spor yapmanın dışında, sinemaya gidecek, alışveriş yapacak, şehrin değişik bölgelerine seyahat edecektir. Bu faaliyetlerin sürdürülmesinde yüksek dil bilgisi her kesimi rahatlatacak bunun yanında spor ekonomisi bu işte kârlı çıkacaktır.

Universiade için hazır olalım…