‘2014 Yırtıcı Göç Sayımı’na Gönüllü Olmak İster misiniz?

doga dernegi

Balkanlar ve Anadolu’da kuluçkaya yatan küçük akbabaların büyük çoğunluğu, her yıl Afrika’ya ülkemiz üzerinden göç ederek gidiyorlar. Küçük akbaba gibi süzülerek göç eden kuşların, enerjilerini verimli şekilde kullanmaları için karalar üzerinde oluşan sıcak hava akımlarını yakalamaları gerekiyor. Bu nedenle boğazlar gibi daralan kara parçaları kritik önem taşıyor. Ülkemizde ise göç rotalarındaki en önemli darboğazlardan birisi Doğu Akdeniz bölgemiz sınırları içinde bulunuyor.

Nesli tehlike altındaki türün korunması için ülkemizde yapılacak göç yolları araştırmaları büyük önem taşıyor. Doğa Derneği, türün göç yolları üzerine yaptığı saha çalışması ile küçük akbabaların Balkanlar, Batı ve Orta Anadolu popülâsyonlarının uzun vadede izlenmesi amacıyla en etkin yöntemi tasarlamayı hedefliyor.

Derneğin, 2013 yılında Birdlife ortakları Kraliyet Kuşları Koruma Derneği (RSPB) ve Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği (BSPB) ile gerçekleştirilen ön çalışmada önümüzdeki yıllarda yapılacak sayımlar için en yüksek sayıda küçük akbaba ve diğer yırtıcıların kaydının gerçekleştiği 3 nokta, en ideal gözlem noktaları olarak tespit edildi. Geniş alanlara yayılan türü izleyecek yeterli kapasiteyi sağlamak oldukça zorken, göç sırasında bu dar boğazlardan göç izleme yönteminin tercih edilmesi ile kaydedilen 552 Küçük akbaba bireyi, son 33 yılın Anadolu’da bilinen en yüksek rakamı oldu.

Doğa Derneği, bu doğrultuda gönüllülerin katılımı ile her sene Adana’da 3 ekip halinde gerçekleştirilmesi planlanan sonbahar sayımında 20 türden en az 100 bin yırtıcının sayılacağını düşünüyor.

Küçük akbaba öncelikli yapılacak bu göç izleme çalışması 15 Ağustos – 15 Ekim 2014 arasında 2 ayı kapsayacak. Dernek, katılmak isteyen göç gözlem deneyimli gönüllülerin en az 2 hafta, diğer gönüllülerin ise en az 4 hafta katılımlarını bekliyor. Gönüllülere çalışma öncesi temel eğitim verilecektir.

Küçük akbaba başta olmak üzere yırtıcıların her gün sayımının gerçekleştirilmesi ve toplanan verinin veri tabanına işlenmesi ve ekip içi diğer işler gönüllü katılımcıların sorumlulukları arasında.Gönüllülerin konaklamaları için ekibin ortak kullanacağı bir ev ve günlük yiyecek ihtiyaçları karşılanacak.

Kuş gözlemcisi olmak, haftada 7 gün, günde en az 8 saat sıcak bir havada gözlem yapabilecek fiziksel elverişliliğe sahip olmayı gerektirir. Gözlem protokollerine kesin uyum ve veri işleyecek düzeyde bilgisayar kullanım bilgisi gönüllerden aranacak şartlar arasında. Hem bireysel olarak hem de farklı ülkelerden ve kültürlerden oluşan bir ekip içerisinde bu tip şartlar altında uyumlu bir şekilde çalışabilmek de yine istenen nitelikler arasında yer alıyor.

Yırtıcı göç gözlemi deneyimi ve araç ehliyeti sahibi olmak da tercih edilebilecek nitelikler arasında yer alıyor.Başvurunuzu özgeçmişiniz ve bir niyet mektubu ile mesaj konusu kısmına ‘Ref: RMC2014’ yazarak ‘doga at dogadernegi.org’ adresine elektronik postayla gönderebilirsiniz.

Yer: Adana / Türkiye

Süre: 15 Ağustos – 15 Ekim 2014