2009 İFSAK Fotoğraf ve Sinema Ödülleri Sahiplerini Buluyor!

Amatör bir heyecanla fotoğraf ve sinema dünyasına yaptıkları katkılar nedeniyle başarılı bulunan kişi ve kurumlara verilmekte olan İFSAK Fotoğraf ve Sinema Ödülleri, 2009 yılında Santralistanbul ve Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nin oluyor.

2009 yılında galerisinde açılan sergilerle fotoğraf meraklılarını birçok farklı fotoğrafla buluşturan Santralistanbul, İFSAK’ın fotoğraf ödülünü almaya hak kazanırken, sinema ödülü ise Türkiye’deki sinema dünyasının teorik gelişmesine yaptığı katkılar nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’ne veriliyor.

Osmanlı Devleti’nin kent ölçekli ilk santrali olan ve 1983 yılında elektrik üretimine son veren Silahtarağa Elektrik Santrali’nin santral binaları korunarak bir kültür sanat ortamına dönüştürülmesini sağlayan “Santralistanbul” projesi 2007 yılından bu yana kentin kültür sanat yaşamına canlılık getiriyor. Santralistanbul, düzenlediği sanatsal ve kültürel etkinliklerin yanı sıra yarattığı diyalog ve tartışma ortamı ile de kentsel canlanmaya katkıda bulunmayı hedefleyen kapsamlı, eleştirel ve disiplinler arası nitelikte uluslararası bir platform niteliği taşıyor.

Çocuklara ve gençlere yönelik eğitim programları, bilim ve sanat temalı atölye çalışmaları, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Görsel İletişim Tasarımı ile Fotoğraf ve Video lisans/yüksek lisans programı öğrenci ve mezunlarının fotoğraflarından oluşan “Untitled” sergisi ve ünlü Magnum fotoğrafçısı Martin Parr’ın “Assorted Coctail” isimli sergisi gibi birbirinden farklı işlere imza atan Santralistanbul, sadece sergi düzenlemekle kalmayıp izleyicilerin düşünsel dünyasında da izler bırakacak çalışmaları nedeniyle bu ödüle layık görüldü.

Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi ise gerçekleştirilen film gösterimleri, çıkarılan yayınlar, yapılan söyleşiler, Altyazı Aylık Sinema Dergisi, Türk sinema tarihinin hafızasını kayıtlara geçirmek nedeniyle hazırlanan Görsel Hafıza Projesi, Hisar Kısa Film Seçkisi, kısa filmlerini gerçekleştirmek isteyenlere yapılan ekipman desteği, Sinefil kitapçığı ve Sinema Söyleşileri Yıllığı gibi faaliyetleri nedeniyle bu ödülü almaya hak kazandı.

Her iki ödül de 5 Aralık 2009 Cumartesi akşamı İFSAK’ın İTÜ Vakfı Maçka Arı Kovanı Restoranında gerçekleştirilecek İFSAK Geleneksel Yemeği’nde sahiplerine verilecek.