20 Gün Sonra Gelen Özgürlük

Kopenhag’ta 20 gündür hapiste tutulan Greenpeace eylemcileri, Danimarkalı yetkililerin kararıyla serbest bırakıldı. Öte yandan henüz mahkemeye çıkarılmayan dört eylemci hakkındaki yasal süreç devam ediyor, bu da önümüzdeki günlerde dava açılması ve eylemcilere para ya da hapis cezası verilebileceği anlamına geliyor.

Greenpeace İskandinav Ofisi Genel Direktörü Mads Christensen, arkadaşlarının serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılarken, Danimarkalı otoritelere karşı kırgınlığını ise şu sözlerle dile getirdi: “Dört eylemci mahkemeye bile çıkarılmadan 20 gün hapis yattılar. Suçları ise bütün insanlık adına dünya liderlerine yaptıkları bir çağrıydı. Dünyamızın geleceği için yapılan barışçıl ve meşru bir eyleme gösterilen bu tepki orantısız ve çok sertti”.

‘Devlet Başkanı’, ‘eşi’ ve ‘güvenlik görevlisi’ rolündeki üç eylemci güvenlik bariyerini aşarak, Danimarka Kraliçesi tarafından devlet başkanları onuruna verilen davette barışçıl bir eylem gerçekleştirmiş, liderlere dünyamızı iklim değişikliğine karşı korumak için acilen harekete geçmeleri çağrısında bulunmuşlardı. Yoğun güvenlik bariyerini aşarak ‘Devlet Başkanı ve eşi’ rolünde içeri giren eylemciler, ‘Politikacılar Konuşur, Liderler Harekete Geçer’ yazılı pankartlar açmışlardı. Üç eylemci basın mensuplarının bulunduğu noktada gözaltına alınırken, şoför rolündeki dördüncü aktivist ise daha sonra tutuklanmıştı. Sert tavrını 20 gün boyunca sürdüren Danimarka Polisi’ne, Greenpeace soruşturma sırasında tam bir işbirliği önermiş ancak karşı taraftan hiç bir cevap alamamıştı.
 

Esprili eylem, orantısız müdahale

Eylem aslında basit, kolayca elde edilebilir malzemelere ve komik unsurlara dayanıyordu. Örneğin, Greenpeace tarafından kiralanan arabanın ön camında Greenpeace logoları vardı. Arabalardan birinin plakası James Bond’dan esinlenerek ‘007′ olarak konulmuştu. Diğer aracın tepesindeki mavi polis ışığı ise 6 Avro’ya internetten satın alınmıştı.

Greenpeace 20 gün boyunca dünyanın dört bir yanında, hapiste olan arkadaşlarını yalnız bırakmadı, serbest bırakılmaları için arka arkaya eylemler düzenledi. Greenpeace Akdeniz de, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Danimarka Başkonsolosluğu önünde de bir eylem gerçekleştirmişti.

Kopenhag’tan geriye kalan hayal kırıklığı

Liderler, Greenpeace’in çağrısını dikkate almadılar. Zirveden çıkan ‘Kopenhag Belgesi’, karbon salımlarının azaltımı için hiçbir yasal bağlayıcılık içermiyor. Nihai bir adım olarak görülse de, zirveden, dünyayı iki derecelik kritik ısı artışından koruyabilecek yasal bir anlaşmaya imza atılmadı. Bu önemli sınırın aşılması ise, yüz milyonlarca insan ve sayısız canlı için felaketlerin başlangıcı anlamına geliyor.