‘1–2–3–4 tamam. Nükleere katlanamam!’

23 Greenpeace eylemcisi üzerlerine nükleer atık varili kostümleri giyerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı binasının önünde hükümetin yeni nükleer enerji planlarını protesto etti. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ı geçmiş dört ihaleden ders almaya çağıran eylemciler ‘1–2–3–4 tamam. Nükleere katlanamam’ yazılı bir pankart açtı.

Bugüne kadar başarısızlıkla sonuçlanan geçmiş dört ihalenin iptalinde temel gerekçe nükleer enerjinin çok pahalı olması ve finansman sıkıntısıydı. Buna rağmen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2010 yılı planları içerisinde Mersin ve Sinop’ta kamu ortaklığı sağlayarak gerçekleştirilecek iki yeni ihale bulunuyor.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker’e göre geçmiş dört başarısız ihale Bakan Yıldız için de örnek oluşturmalı. Pahalı olduğu kadar kirli de olan nükleer enerjideki bu anlamsız ısrar, kamu ortaklığı gibi yeni teşviklerin sağlanması Türkiye’yi daha büyük bir açmaza sürüklemekten başka bir işe yaramıyor.

Türkiye nükleer enerjiye mahkûm değil; aksine nükleer enerji, gerçek çözümlerin önündeki en büyük engel. Nükleer enerji planlarına hükümet milyarlarca lira yatırmayı düşünürken, 2020 yılına gelindiğinde çok daha fazla pahalı fosil yakıt alımı yapıyor olacağız. Yapılması planlanan nükleer santraller ise enerji ihtiyacımızın sadece yüzde 3,5-4’lük bir kısmını karşılıyor olacak.

Greenpeace, Bakan Yıldız’ın Özel Kalem Müdürü ile görüştü

Eylem sırasında Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Özel Kalem Müdürü Osman Kara, Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker ile görüşmeyi kabul ederek, makamına davet etti. Diker, görüşmede, 2010 yılı için yapılan nükleer santral ihalesine yönelik kaygılarını dile getirdi. Osman Kara da bakanlığın nükleer enerji konusunda hassas davrandığını, güvenlik açısından risklerin araştırıldığı söyleyerek, nükleer enerjinin Türkiye için önemli olduğunu belirtti.

Türkiye’nin nükleer enerji ve fosil yakıtlar gibi kirli kaynaklara mahkûm olmadığını ortaya koyan, Greenpeace’in hazırladığı Enerji Devrimi Türkiye Senaryosu da, Bakan Yıldız’a iletilmek üzere Osman Kara’ya verildi.

Çernobil’in geçmişi, Türkiye’nin geleceği olmasın!

Greenpeace “Nükleer ile yaşamaya hazır mısınız?” sloganı ile başlattığı kampanyada Çernobil felaketinin yıl dönümü olan 26 Nisan 2010 tarihine kadar 1 Milyon radyoaktivisti bir araya getirmeyi hedefliyor.

Greenpeace, Çernobil’in geçmişinin Türkiye’nin geleceği olmaması için 1 milyon vatandaşı hükümetin nükleer enerji planlarına karşı bir araya getirmeyi hedefliyor. Diker, Çernobil felaketinin acılarını hala yaşayan bir ülke olarak bu konuya kimsenin duyarsız kalmayacağını söylüyor. Hiçbir hükümet 1 milyon vatandaşının çağrısını duymazdan gelemez; göstereceğimiz duyarlılık aynı zamanda gelecek kuşaklara karşı taşıdığımız sorumluluktur.

Bu sorumluluğa ortak olmak isteyen ve Türkiye’de nükleer enerjiye hayır diyenler Greenpeace’in imza kampanyasına ilovvenuclear.org sitesinde katılıyor.