100 Milyon Yıllık Yolculuk

caretta

Deniz kaplumbağaları, insanlık tarihinden çok önce dünya denizlerinde kıtalararası yolculuğuna başladı. Gezegenimizin bu muhteşem canlıları, her yıl doğdukları kumsallara yumurta bırakmak için geri dönüyor. Türkiye’de bulunan 20 kumsalda uğradıkları duraklar arasında. İztv, deniz kaplumbağalarının bu serüvenini 100 Milyon Yıllık Yolculuk Belgeseli ile ekranlara taşıyor.

Bugün, dünya denizlerindeki yedi deniz kaplumbağası türünden iki tanesi Akdeniz’de yuvalıyor; iribaş deniz kaplumbağası (Caretta Caretta) ve yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia Mydas). Türkiye’deki yuvalama kumsalları, güneyde Hatay Samandağ’dan batıda Dalyan İztuzu’na kadar uzanıyor. Deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsalları turizm yatırımları, konutlaşma, endüstri yatırımları, kaçak kum alımı, tesadüfî avlanma başta olmak üzere baskı altında. 100 Milyon Yıllık Yolculuk, deniz kaplumbağalarının sadece Türkiye’de değil, KKTC, Yunanistan, İtalya’nın çeşitli yerlerinde yapılan koruma ve izleme çalışmalarını da konu ediniyor.

Danışmanlığını WWF-Türkiye’nin Doğa Koruma Yönetmeni Ayşe Oruç’un yaptığı, çekimleri 6 ay süren 35 dakikalık belgeselde, deniz kaplumbağaları tüm yönleriyle izleme şansını bulacaksınız. Deniz kaplumbağalarının insanlık tarihinden çok daha eski hikâyesi ve nesli tehlike altındaki türün geleceği, bu alanda uzman bilim insanlarının rehberliğinde ekrana geliyor.

Bilgi: www.iztv.com.tr