‘Toprak Ana’ya Şükran

Slow Food’un tüm dünyada kutladığı Terra Madre – Toprak Ana Günü geçtiğimiz hafta sonu Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki Slow Food konviviyumları tarafından da kutlandı.

Slow Food Fikir Sahibi Damaklar konvivyumunun 10 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirdiği Terra Madre kutlamasının ana teması ‘Buğdayın Tarihi Bizim Tarihimiz’di.

Buğday Derneği’nden Oya Ayman’ın katıldığı ve buğdayın Anadolu’daki evrimini ve yerli tohumların önemini anlattığı panelde, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Ahmet Uhri ‘Buğday’ın Tarihi ve Geleneksel Kültürdeki Yeri’ni, Osmanlı mutfak kültürüne yıllarını adayan araştırmacı Vedat Başaran ‘Buğdayın Osmanlı Mutfağındaki Yeri’ni ve aşçı Şemsa Denizsel ‘Ekmek Günlüğü’nü paylaştı.

Buğdayın evrimiyle Anadolu kültürünün evriminin paralelliğine değinilen panelde dünyadaki 27 buğday türünden 20’sinin Türkiye’de bulunduğu vurgulandı ve yerli buğday türleriyle birlikte buna bağlı geleneksel mutfak kültürünün korunmasının önemine dikkat çekildi.

Slow Food Balkon Bahçeleri konvivyumunun buğday yemekleri yaparak kutladığı Toprak Ana Günü’nü Yağmur Böreği konvivyumu ise 11 Aralık Pazar günü Kafkas yemekleriyle kutladı. Kafkaslar’dan Anadolu’ya göç edenlerin taşıdığı mutfak kültürünün tanıtıldığı Toprak Ana Günü’ndeki açık masa buluşmasında Kafkas mutfağından 25’in üzerinde farklı lezzet paylaşıldı.

İstanbul’da olduğu gibi Anadolu’nun çeşitli yerlerindeki Slow Food konvivyum ve gruplarının gerçekleştirdiği Toprak Ana Günü kutlamalarında, toprağın bereketi farklı deneyimler, tarifler ve lezzetlerle, muhabbetlerle hep birlikte kutsandı.