‘Climate Reality Project’

ABD’nin eski Başkan Yardımcısı Nobel ödüllü Al Gore tarafından kurulan ‘Climate Reality Project’ dünyanın dikkatini iklim krizine çekmek amacıyla ‘Bir günde ne değişir? Her şey!’ Sloganıyla 24 Saat Realite Kampanyası’nı başlattı. Ülkemiz adına kampanyanın yerel ortaklığını üstlenen TEMA Vakfı, 15 Eylül’de İstanbul’da gerçekleşen etkinlikte erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekti.

Al Gore tarafından başlatılan 24 Saat Realite Kampanyası, dünyayı iklim değişikliği gerçekliği ile yüz yüze getirme amacını taşıyor. Kampanyanın açılış etkinlikleri 14 – 15 Eylül günlerinde 24 ülkenin kendi yerel saatleri ile 19.00’da başlatacağı 24 saat sürecek bir dizi küresel etkinlikle başladı. 24 Saat Realite Etkinliğinin Türkiye ayağı, 15 Eylül 2011 tarihinde saat 19.00’da İstanbul’da Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı Hamdi Saner Salonu’nda yapıldı. Etkinliğe TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanları A. Nihat Gökyiğit ile Hayrettin Karaca, TEMA Vakfı Mütevelliler Heyeti Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş ve TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Ataç katıldı.

Saat farkı sayesinde 24 saat boyunca kesintisiz devam eden ‘24 Saat Realite’ kampanyası Meksika’dan Türkiye’ye, ABD’den Endonezya’ya  kadar geniş bir coğrafyayı kapsıyor. Dünyanın farklı bölgelerinde ard arda gerçekleşen etkinlikler, www.climaterealityproject.org  adresinden canlı olarak yayınlandı.

Etkinliğin yerel ortağı TEMA Vakfı, panelde ülkemizde erozyon, çölleşme ve iklim değişikliğinin yarattığı tehditlere işaret etti. Buna göre; Türkiye, yılda 743 milyon ton toprağını erozyonla kaybediyor. Topraklarımızın dörtte üçü şiddetli ve çok şiddetli erozyon tehdidi altında. Tarım alanlarımızın % 59’unda, meralarımızın % 64’ünde ve orman varlığımızın % 54’ünde erozyon yaşanıyor.

Doğanın kendine yenilemesine izin vermeyecek şekilde insan tarafından sömürülmesi ve büyük çoğunluğu insan kaynaklı iklim değişikliği toprağımızı, suyumuzu, ormanımızı, biyolojik çeşitliliğimizi, yani hayatta kalmak istiyorsak korumamız gereken tüm doğal varlıklarımızın yok oluşunu hızlandırıyor. Ülkemizde son 50 yılda ancak 4 milyon hektar alan erozyon ve çölleşmeden kurtarılabildi.  Bu hızla devam edilirse, erozyon ve çölleşme tehdidi altındaki toplam 57,6 milyon hektar arazi varlığımızı kurtarmak için yaklaşık 700 yıla ihtiyaç var.

Ülkemiz ve içinde bulunduğu coğrafya için durum çok ciddi ve acil. Bu nedenle TEMA Vakfı iklim değişikliği ile mücadele için herkese fidan dikme çağrısı yaptı. TEMA Vakfı aracılığı ile fidanlarını toprakla buluşturmak isteyenler en kolay www.tema.org.tr sitesinden fidan bağışı yapabilirler.